Rewelacyjny keto piernik czekoladowy to kolejna propozycja na świąteczne ciacho, które z pewnością Wam zasmakuje! Mocno czekoladowe, a zarazem mocno piernikowe ciasto przełożone dżemem bez cukru. Fantastycznie pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Mięciutki, puszysty, delikatny w smaku i bardzo aromatyczny! Przepis powstał jako drobna wariacja receptury na lubiane przez Was bardzo czekoladowe ciasto i z pewnością również skradnie Wasze serca!
Składniki – keto piernik czekoladowy (forma 27×14 cm)
- 100 g gorzkiej czekolady 85%
- 100 g masła
- 7 jajek średniej wielkości (7×60 g)
- szczypta soli kłodawskiej
- opcjonalnie 1/3 łyżeczki creme of tartare/winaniu potasu/kamienia winnego
- 60 g erytrolu
- 30 g przyprawy do piernika bez cukru i mąki lub domowej roboty
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 50 g kwaskowatego dżemu bez cukru np. z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 160° C.
Małą formę keksówkę (27×14 cm) wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku często mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Następnie odstawić do przestudzenia.
Rozdzielić białka od żółtek.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania polecam dodać creme of tartare, czyli winian potasu dla stabilizacji białek, żeby piana nie opadła podczas mieszania.
W drugiej misce ubić żółtka z erytrolem do momentu aż masa będzie gładka i puszysta.
Następnie dodać mąkę bambusową, przyprawę do piernika oraz rozpuszczoną masę czekoladową.
Całość przełożyć do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego na 160° C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180° C i piec przez kolejne 20 minut.
Można sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem, ale nie będzie to wiarygodny test ponieważ ciasto ma być lekko wilgotne. Nie może jednak pływać w foremce zatem przy wyjmowaniu z piekarnika powinno byc stabilne.
Ciasto można przekroić wzdłuż jak biszkopt i przełożyć kwaskowatym dżemem bez cukru np. z czarnej porzeczki jak tutaj.
Polecam także oblać ciasto polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki lub masła klarowanego. Oczywiście wszelkie dodatki należy dodatkowo wliczyć w makro.
—
BTW całości z w/w składników (z dżemem, ale bez polewy): 760 g, 2096 kcal, B 66 g. T 173 g, W 50 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 210 kcal, B 7 g, T 17 g, W 5 g.
Dodaj komentarz