Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę 🙂 Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym.
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- 20 g suszonych grzybów
- 250 g kapusty kiszonej
- 40 g cebuli
- 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól himalajska
Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny. Następnie gotować na malutkim ogniu pod przekryciem przez ok 30 minut w wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar.
Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut.
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody, ugotowaną kapustę oraz cebulkę z masłem. Wyjąć liście laurowe i ziarenka pierzu i ziela angielskiego. Całość obficie przyprawić pieprzem oraz ewentualnie solą i dokładnie wymieszać cały czas podgrzewając przez ok 20-30 minut.
Składniki na ciasto:
- 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella
- 40 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 45 g mąki kokosowej
- opcjonalnie przyprawy jak czosnek, majeranek, pieprz itp.
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min.
Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać.
Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta rozwałkować przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto.
Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają powstać małe paszteciki.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210° C i piec przez 10-12 minut obserwując by nie przypaliły się za bardzo ale były złociste.
Po upieczeniu wyjąć ciasto i lekko przestudzić a następnie pokroić na kawałki tworząc paszteciki. Podawać na ciepło np z barszczem czerwonym lub na zimno jako przystawka z sosami.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 765 g, 1420 kcal, B 87 g, T 101 g, W 21 g. W 100g: 186 kcal, B 11 g, T 13 g, W 3 g.
wygląda super, mam tylko pytanie na ile takich krokietów wystarcza przepis? i czy to porcja dla 1,2 a może więcej osób?
Wszystko zależy od wielkości pasztecików. 10 większych lub 18-20 malutkich.
Cześć Olu ! Ten ser mozzarella to kulka taka czy w kostce jak żółty ser?
Chodzi o taki w kostce żółty.
Czy serek smietankowy ma byc homogenizowany, topiony czy np. almette?
Serek typu Philadelphia np Twój Smak.
Chodzi o taki typu Philadelphia np Twój Smak
Szkoda, że nie jest doprecyzowane od razu w przepisie jakich serów użyć „kulka” czy „kostka” ser biały, żółty…rodzajów serów jest dużo..? Ktoś może kupić kulkę i wtedy paszteciki nie wyjdą…
Niestety ciasto z powyzszych proporcji wychodzi za mokre, a jak dolozyc maki to sie kruszy. Nie sposob rozwalkowac, nie mowiac juz o zawinieciu.
Z doniesień innych osób, które próbowały tego przepisu wynika, że potrzeba odrobiny cierpliwości i optymizmu a na pewno wyjdą 😉
Czy można czymś zastąpić mąkę kokosową? Np. migdałową? Kokos niestety nie przechodzi mi przez gardło…
W tym przypisie mąk kokosowa niezbędna jeśli chcemy było zdrowo i LCHF.
Olu, ratujesz życie! 🙂
Znalazłam podobny przepis na rolade serowa i tam się zapieka jajka majonez i serek a pozniej zawija 🙂 nie ma tam mąki Kokosowej hmm a gdyby tak spróbować zeobic coś alla pasztecik? Co mylisz Olu?
Polecam przepis na roladę serową.
Zrobiłam roladę serową z nadzieniem jak do pasztecików. Wyszło rewelacyjnie. Niewątpliwą zaletą jest też to, że można przygotować ją wcześniej i przed samym podaniem zapiec i pokroić. Zajadali się keto i nie-keto. Dzięki wielkie za wszystkie przepisy i inspiracje :).
Cieszę się, że Wam smakowała i polecam się na przyszłość 🙂
Wesołych Świat Olu :). Co ja bym bez Ciebie zrobiła ;). Paszteciki wyszły rewelacyjnie, mają trochę więcej farszu niż Twoje na zdjęciu ….ale to będzie dziś hicior na stole Wigilijnym :).
Paszteciki zawsze u nas wszyscy chwalą i mam nadzieję, że i u Was okazały się hitem 🙂