Witaj na moim blogu!

KETO PALUSZKI (bez glutenu, redukcja)

4.7/5 - (4 ocen)
keto paluszki

Keto paluszki to fantastyczny pomysł dla osób tęskniących za paluszkami, chipsami i chrupiącymi przekąskami. Zdecydowanie ten łatwy i szybki przepis zapewni Wam pyszne chrupanie w wersji niskowęglowodanowej i bezglutenowej. W zależności od użytych dodatków w postaci przypraw można stworzyć przeróżne warianty smakowe. Niewątpliwie sprawdzą się tu różne zioła, kminek, czosnek granulowany, papryka, płatki chili itp. Ponadto wszelkie dodatki typu dipy i sosy pozwalają dopasować to danie zarówno do preferencji smakowych, jak i do celu i etapu diety. Jak zawsze ogranicza Was tylko wyobraźnia oraz makro!

Składniki – keto paluszki serowo-łubinowe (20-25 sztuk)

Przygotowanie

W pierwszym kroku ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie rozpuścić z dodatkiem mascarpone w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez ok, 1,5 min.

Do rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto.

Ciasto podzielić na odpowiednią ilość porcji. Powinno wyjść ok. 20-25 cienkich paluszków takich jak na zdjęciu.

Paluszki formować z ciasta dłońmi na stolnicy do uzyskania odpowiedniej grubości i długości wałeczków. Powinny być cieniutkie o średnicy ok 0,5-1 cm.

Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Można dodatkowo delikatnie oprószyć je przyprawami.

Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C góra-dół i piec przez ok. 20-25 minut, obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale jednocześnie powinno być mocno złociste.

Gotowe paluszki wystudzić i zostawić do całkowitego stwardnienia.

Jako dodatki do keto paluszków polecam różnego rodzaju dipy i sosy: czosnkowy, hamburgerowy, guacamole, ajwar, pesto itp. Oczywiście należy wliczyć je do makro całego posiłku.

BTW całości z w/w składników: 349 g, 956 kcal, B 74 g, T 63 g, W 10 g.

Dzieląc na 20 równych porcji, w jednej: 48 kcal, B 4 g, T 3 g, W 0,5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *