Keto paluszki to fantastyczny pomysł dla osób tęskniących za paluszkami, chipsami i chrupiącymi przekąskami. Zdecydowanie ten łatwy i szybki przepis zapewni Wam pyszne chrupanie w wersji niskowęglowodanowej i bezglutenowej. W zależności od użytych dodatków w postaci przypraw można stworzyć przeróżne warianty smakowe. Niewątpliwie sprawdzą się tu różne zioła, kminek, czosnek granulowany, papryka, płatki chili itp. Ponadto wszelkie dodatki typu dipy i sosy pozwalają dopasować to danie zarówno do preferencji smakowych, jak i do celu i etapu diety. Jak zawsze ogranicza Was tylko wyobraźnia oraz makro!
Składniki – keto paluszki serowo-łubinowe (20-25 sztuk)
- 150 g mozzarelli do starcia (nie tej z zalewy)
- 50 g mascarpone
- 1 jajko
- 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (plus do podsypania przy wałkowaniu)
- 60 g mąki łubinowej
- 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- ulubione przyprawy np. przyprawa prowansalska, suszone oregano i bazylia, sól kłodawska, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek suszony itp.
Przygotowanie
W pierwszym kroku ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie rozpuścić z dodatkiem mascarpone w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez ok, 1,5 min.
Do rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto.
Ciasto podzielić na odpowiednią ilość porcji. Powinno wyjść ok. 20-25 cienkich paluszków takich jak na zdjęciu.
Paluszki formować z ciasta dłońmi na stolnicy do uzyskania odpowiedniej grubości i długości wałeczków. Powinny być cieniutkie o średnicy ok 0,5-1 cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Można dodatkowo delikatnie oprószyć je przyprawami.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C góra-dół i piec przez ok. 20-25 minut, obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale jednocześnie powinno być mocno złociste.
Gotowe paluszki wystudzić i zostawić do całkowitego stwardnienia.
Jako dodatki do keto paluszków polecam różnego rodzaju dipy i sosy: czosnkowy, hamburgerowy, guacamole, ajwar, pesto itp. Oczywiście należy wliczyć je do makro całego posiłku.
—
BTW całości z w/w składników: 349 g, 956 kcal, B 74 g, T 63 g, W 10 g.
Dzieląc na 20 równych porcji, w jednej: 48 kcal, B 4 g, T 3 g, W 0,5 g.
Dodaj komentarz