Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO ORZECHOWIEC (bez glutenu, mąki i cukru, keto, LCHF, optymalne)

Kolejne danie dla tych, którzy preferują szybkie, proste i zdrowe przepisy. Ciasto w zależności od dodatków idealne sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta a także jako baza do tortów, które można przekładać dowolnymi kremami na bazie masła, śmietany lub mascarpone. Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim gościom i to nie tylko tym na LCHF czy diecie bezglutenowej 😉

13173854_987885301264805_4626148994796775107_n (2)Składniki na ciasto:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 17 żółtek jaja kurzego
  • 15 białek jaja kurzego
  • 100 g daktyli suszonych
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słodzik (keto, LCHF) lub cukier (DO) do smaku
  • 2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych orzechów
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • tłuszcz do wysmarowania formy (DO – masło, LCHF, keto – olej kokosowy)

Orzechy i daktyle zblendować.

Masło o temperaturze pokojowej zmiksować dodając stopniowo żółtka oraz zblendowane orzechy i daktyle.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (test odwróconej miski).

Pianę delikatnie połączyć z masą orzechową.

Tortownicę lub blachę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką migdałową lub zmielonymi orzechami.

Masę wylać do formy a następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.

Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto pozostawić do zastygnięcia polewy.

Smacznego! 🙂

Całość ciasta bez cukru i polewy: 6943 kcal, białko – 188g, węglowodany – 120g, Tłuszcz – 630g. W zależności od formy i wielkości kawałków wychodzą różne porcje. Przyjmując 20 kawałków wychodzi w 1 kawałku B – 9,4g, W – 6g, T – 31,5g.

13 komentarzy

Ola

Dokładnie tyle ma być. Ja robię na ogół w dużej tortownicy. ciasto ładnie wyrasta bo jest jak biszkopt tyle że na „mące” orzechowej 😉

Odpowiedz
Monika

Robił ktoś może z mąką kokosową? Wiem że ma zupełnie inną konsystencje niż migdałowa, ale może ktoś próbował? 🙂

Odpowiedz
Marta

Przepyszne ciasto !!!! Ani suche ani mdłe. DOSKONAŁE !!!!!Uwielbiam je .
Ale muszę przyznać ze do ciata dodaje dosłownie trzy krople aromatu migdałowego i orzechy ziemne.

Odpowiedz
Aleksandra

A ja robię to zupełnie bez słodzików typu migdały itd. I wychodzi bardziej jak chleb. Niestety na forum optymalnym przeczytałam, ze orzechy jak i inne nasiona nie powinny być pieczone bo zamieniają się w niezdrowe tłuszcze i to jest tak jak bym jadła margarynę 🙁 A dla mnie to było takie wygodne i smaczne bo ciasto długo zachowuje świerzość.

Odpowiedz
Grażyna

Jakie te ciasto wyszło smaczne mmmm, w sam raz dla smakoszy orzechów, rewelacja, przekroiłam i posmarowałam swoim morelowym dżemem, przełożyłam śmietanką :). Aż wstyd się przyznać że śniadanie i obiad zastąpiłam oto tym orzechowcem 🙂 .

Odpowiedz
Ola

Ciasto jest genialne 🙂 na pewno nie raz będę do niego wracać. Następnym razem zrobię z małą modyfikacją- przełożę cienką warstwą powideł śliwkowych 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .