Mus czekoladowy to deser, któremu nie potrafię się oprzeć. Jest bardzo puszysty, leciutki, przepyszny i oczywiście LCHF 😉 Jest to przepis na najprostszą i najszybszą wersję więc nie ma opcji żeby komuś się nie udał 😉
Składniki na 5 porcji po ok 100g:
400 g śmietanki kokosowej
10 g kakao bez cukru
100 g czekolady min 75% (u mnie 81%)
Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać. Następnie lekko ostudzić.
Schłodzoną śmietankę kokosową ubić na puszystą masę.
Do śmietany dodawać stopniowo czekoladę i delikatnie mieszać tak by powstała jednolita masa.
Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek i wstawić do lodówki aby stężał.
Podawać z bitą śmietaną, owocami (maliny, borówki, truskawki), orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów itp.
Smacznego!
—
BTW całości (tylko mus bez dodatków): 510 g, 1320 kcal, B 18 g, W 32 g, T 120 g. W 100 g: 259 kcal, B 4 g, T 24 g, W 6.
Czy śmietankę kokosowa można uzyskać przy robieniu domowego mleczka kokosowego? Wczoraj zrobiłam i mleko sie oddzieliło na prawie przezroczysty płyn i stała część. Czy to śmietanka czy po prostu olej kokosowy? Po wyjęciu z lodówki ma stałą konsystencje
Na pewno spróbuję! Może jeszcze dziś 🙂