Dla mnie znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę.
- 5 jajek
- 20 g oleju kokosowego o temperaturze pokojowej
- 100 g mąki kokosowej
- szczypta soli
- opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
Polewa:
- 40 g oleju kokosowego
- 30 g kakao
- 15 g śmietanki kokosowej
- opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy.
Formę (u mnie silikonowa o wymiarach 35 x 26 x 3,8 cm) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem.
Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 180°C (termoobieg) do momentu uzyskania złocistego koloru brzegów.
Gotowe ciasto wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia a w tym czasie przygotować polewę.
Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać śmietankę kokosową, kakao i opcjonalnie słodzik lub cukier. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Całość ozdobić dowolnymi bakaliami lub orzechami, wliczając do makro. U mnie płatki migdałów, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe.
Należy pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
—
BTW całości (ciasto i polewa bez cukru, słodzików, orzechów i bakalii): 505 g, 1571 kcal, B 50 g, W 11 g, T 143 g. W 100 g: 311 kcal, B 10g, W 2 g, T 28 g.
Uratowałaś mi tym życie ❤
Hmm, węgli chyba więcej. W samej mące jest 41g.
Moja jest niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa 😉
Dobrze by było, gdybyś podała ilość węgli w tej mące, bo są bardzo różne. Moja np ma 22 g/100g, a ta?
Termoobieg? 😉
Tak 🙂
Olu, czy ilości składników na polewę są dobrze podane? Coś mi mało…
Ja robiłam spód z połowy porcji, bo miałam o połowę mniejszą blaszkę a polewę z całości i tak było mało. Ciasto wysmarowałam na cieniutko. Nie mniej jednak pyszne i proste 😀 zrobię znów niebawem, niezależnie od świąt 😉 Tylko polewy dam więcej.
Ilość polewy dobierz pod siebie. Ogranicza nas tylko makro i wyobraźnia 😉
Prowadzę grupę Zabieganych Kobiet, które namawiam na niskowęglowodanowe wysokotluszczowe żywienie, ależ bez liczenia i bez skrajności i właśnie Twój zbiorczy wpis Wielkanocny robi u nas furrorę – dziękuje.
Pozdrawiam Iza
Prowadzę grupę Zabieganych Kobiet, które namawiam na niskowęglowodanowe wysokotluszczowe żywienie, ależ bez liczenia i bez skrajności i właśnie Twój zbiorczy wpis Wielkanocny robi u nas furrorę – dziękuje.
Pozdrawiam Iza
Cieszy mnie to bardzo 🙂 Korzystajcie na zdrowie Zabiegane Kobiety 🙂
Ciasto wyszło b.cienkie i kruche. Nie ma szans na wyjęcie z brytwanny.
Teresko nie wiem czemu Twoje ciasto wyszło cienkie i kruche. Być może użyta była większa forma lub inna mąka która inaczej chłonie płyny i już inna konsystencja ciasta. Otrzymuję wiele komentarzy, zdjęć i wiadomości od osób, które są zadowolone z tego przepisu.