Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne wypieki, to musicie wypróbować ten przepis! Pyszny keto makowiec zawijany, który zawsze się udaje! Puszyste ciasto jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia a powstało jako drobna modyfikacja przepisu na chlebki oopsies. Obficie wypełnione aromatycznym nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym doskonale zastępuje tradycyjną struclę makową. Smakuje każdemu i cudownie wygląda na świątecznym stole. Spróbujcie koniecznie!
Składniki – keto makowiec zawijany
Ciasto
- 4 jajka
- szczypta soli kłodawskiej
- 150 g twarogu półtłustego
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 30 g erytrolu w pudrze
- szczypta wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina masła klarowanego do wysmarowania papieru
Masa makowo-orzechowa
- 250 g maku mielonego (ewentualnie zmielić samemu 3 razy)
- 250 gorącej wody
- 60 g erytrolu w pudrze (ilość dobrać do smaku)
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów pecan
- 50 g masła
- 6 ml aromatu migdałowego (ilość dobrać do smaku)
Lukier
- 1/2 białka jaja kurzego
- 10 g erytrolu w pudrze
- 10 g inuliny
- 5 g soku z cytryny
Przygotowanie
Masa makowo-orzechowa
Przygotowanie makowca warto zacząć od zrobienia masy makowej. W tym celu odważyć mak i zmielić 3 razy lub użyć mielonego. Zalać go gorącą wodą z dodatkiem erytrolu w pudrze. Całość wymieszać i odstawić na min. 30-40 minut.
Migdały i orzechy drobno zmielić (ale nie na masło orzechowe). Następnie dodać rozpuszczone masło oraz aromat i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto
Przygotowując ciasto należy oddzielić białka od żółtek jaj.
Żółtka z erytrolem ubić na puszystą masę. Następnie dodać twaróg, błonnik bambusowy, wanilię i wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera lub miksera.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać do całkowitego połączenia.
Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą za pomocą szpatułki.
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go odrobiną masła klarowanego. Następnie delikatnie wyłożyć na nim ciasto formując na całej powierzchni gładki blat.
Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru a następnie wystudzić.
Na gotowym cieście wyłożyć masę makową, ale omijając brzegi (jak na zdjęciu poniżej).
Makowiec należy ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jego brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu makowiec nie będzie się rozwijał ani rozpadał. Ciasto schłodzić w lodówce by masa stężała. Można je ściśle zawinąć w folię lub papier by stabilniej utrzymało kształt.
Lukier
Aby przygotować lukier należy jajko sparzyć wrzątkiem. Następnie Białko ubić z erytrolem w pudrze na sztywną pianę. Kolejno dodać inulinę, miksować przez 1 minutę po czym dolać sok z cytryny nadal miksując przez minutę. Uprzedzam, że nawet 1/2 białka jaja to i tak za duża ilość lukru na taki jeden makowiec. Polecam zrobić lukier z całego białka, podwajać też inne składniki i zaplanować także pieczenie oraz ozdabianie pierniczków.
Makowiec posmarować lukrem i ewentualnie posypać suchym makiem, bądź skórką z pomarańczy lub cytryny. Gotowe ciasto odstawić by lukier zastygł.
—
BTW całości: 965 g, 2879 kcal, B 119 g, T 236 g, W 35 g.
Dzieląc na 20 równych kawałków, w jednym: 288 kcal, B 6 g, T 12 g, W 2 g.
Świetny przepis ale niestety kompletnie nie mam skąd wziąć błonnika/mąki bambusowej na szybko. Czy mogę czymś zastąpić?
W tym przepisie jest to konieczny składnik, ale można też spróbować zrobić roladę serową bez zagęszczacza w postaci błonnika.