Witaj na moim blogu!

KETO MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, bez glutenu i cukru)

4.1/5 - (49 ocen)

Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne wypieki, to musicie wypróbować ten przepis! Pyszny keto makowiec zawijany, który zawsze się udaje! Puszyste ciasto jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia a powstało jako drobna modyfikacja przepisu na chlebki oopsies. Obficie wypełnione aromatycznym nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym doskonale zastępuje tradycyjną struclę makową. Smakuje każdemu i cudownie wygląda na świątecznym stole. Spróbujcie koniecznie!

Składniki – keto makowiec zawijany

Ciasto

Masa makowo-orzechowa

Lukier

Przygotowanie

Masa makowo-orzechowa

Przygotowanie makowca warto zacząć od zrobienia masy makowej. W tym celu odważyć mak i zmielić 3 razy lub użyć mielonego. Zalać go gorącą wodą z dodatkiem erytrolu w pudrze. Całość wymieszać i odstawić na min. 30-40 minut.

Migdały i orzechy drobno zmielić (ale nie na masło orzechowe). Następnie dodać rozpuszczone masło oraz aromat i całość dokładnie wymieszać.

Ciasto

Przygotowując ciasto należy oddzielić białka od żółtek jaj.

Żółtka z erytrolem ubić na puszystą masę. Następnie dodać twaróg, błonnik bambusowy, wanilię i wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera lub miksera.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać do całkowitego połączenia.

Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą za pomocą szpatułki.

Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go odrobiną masła klarowanego. Następnie delikatnie wyłożyć na nim ciasto formując na całej powierzchni gładki blat.

Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru a następnie wystudzić.

Na gotowym cieście wyłożyć masę makową, ale omijając brzegi (jak na zdjęciu poniżej).

Makowiec należy ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jego brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu makowiec nie będzie się rozwijał ani rozpadał. Ciasto schłodzić w lodówce by masa stężała. Można je ściśle zawinąć w folię lub papier by stabilniej utrzymało kształt.

Lukier

Aby przygotować lukier należy jajko sparzyć wrzątkiem. Następnie Białko ubić z erytrolem w pudrze na sztywną pianę. Kolejno dodać inulinę, miksować przez 1 minutę po czym dolać sok z cytryny nadal miksując przez minutę. Uprzedzam, że nawet 1/2 białka jaja to i tak za duża ilość lukru na taki jeden makowiec. Polecam zrobić lukier z całego białka, podwajać też inne składniki i zaplanować także pieczenie oraz ozdabianie pierniczków.

Makowiec posmarować lukrem i ewentualnie posypać suchym makiem, bądź skórką z pomarańczy lub cytryny. Gotowe ciasto odstawić by lukier zastygł.

BTW całości: 965 g, 2879 kcal, B 119 g, T 236 g, W 35 g.

Dzieląc na 20 równych kawałków, w jednym: 288 kcal, B 6 g, T 12 g, W 2 g.

2 komentarze

Kasia

Świetny przepis ale niestety kompletnie nie mam skąd wziąć błonnika/mąki bambusowej na szybko. Czy mogę czymś zastąpić?

Odpowiedz
Ola

W tym przepisie jest to konieczny składnik, ale można też spróbować zrobić roladę serową bez zagęszczacza w postaci błonnika.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *