Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO MAKARON BAMBUSOWY (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja)

4.7/5 - (22 ocen)

Keto makaron bambusowy to doskonały zamiennik niskowęglowodanowy dla tych, którzy nie przepadają za makaronem konjac czy warzywnymi. Przygotowuję go według tego samego przepisu, co ciasto na pierogi bambusowe. Jest ono sprężyste, elastyczne, łatwo się rozwałkowuje i kroi, a gotowanie zajmuje zaledwie 3-4 minuty. Bardzo przypomina tradycyjny makaron pszenny i naprawdę śmiało może go zastępować. Poza tym jest bardzo neutralny w smaku i bezwonny, ale można go też przygotować z dodatkiem odrobiny kurkumy czy suszonego czosnku mielonego. Znakomicie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Makaron ma też znakomite makro i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami. Oczywiście należy je dobrać pod swoje indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz preferencje smakowe.

Składniki – makaron bambusowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej.

Na stolnicę ponownie wysypać trochę mąki. Z ciasta uformować kulę i przystąpić do wałkowania. Ciasto jest delikatne i nie powinno być zbyt cienkie, ale też niech nie będzie za grube.

Gdy ciasto jest już rozwałkowane należy pokroić je w odpowiedniej wielkości makaron za pomocą noża lub tak jak u mnie korzystając z noża do pizzy.

Pokrojony makaron gotować od momentu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty na średnim ogniu a następnie odcedzić na durszlaku.

Makaron podawać z dowolnymi dodatkami np. w postaci sosu bolognese, węgierskiego gulaszu wołowego, szpinaku itp.

BTW całości bez dodatków z w/w składników: 216 g, 235 kcal, B 18 g, T 11 g, W 2 g.

13 komentarzy

Katarzyna

Hej. Czy ten makaron nada się do zupy (np. rosołu, pomidorowej)? Pytam ze względu na ten ser.

Odpowiedz
LowCarb

Rewelacja! W końcu makaron, który nie jest „glutkowaty” jak konjac. Pozostały makaron w płacie owinęłam na płasko folią do żywności i wrzuciłam testowo do lodówki. Zobaczymy jaki będzie jutro do testowej carbonary.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *