Sklepowy majonez to na ogół prawdziwa tablica Mendelejewa. Warto więc pokusić się o zrobienie go samemu by mieć pewność co do makro i składu. Otrzymamy kremowy, jedwabisty, domowy a przede wszystkim taki, jak lubimy, bo doprawiony pod nasze preferencje smakowe i z użyciem tłuszczu oraz dodatków na jakich nam zależy 😉 Pamiętajcie tylko by uzbroić się w cierpliwość bo majonez trzeba długo ubijać żeby zrobił się puszysty. Ponadto należy przestrzegać kilku złotych zasad aby nie powstał rzadki sos majonezopodobny :
- – wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze
- – żółtka muszą być idealnie oddzielone od białka
- – tłuszcz należy dolewać po kropelce.
- 2 żółtka surowe
- 20 ml soku z cytryny
- 20 g musztardy Bio
- 100 ml delikatnej w smaku oliwy z oliwek
- 20 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 30 ml oleju MCT
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka i umieścić je w wysokim naczyniu (najlepiej blenderze kielichowym).
Rozpuścić i przestudzić olej kokosowy by był ciekły ale nie ciepły.
Do żółtek dodać sól, pieprz, musztardę i sok z cytryn. Całość miksować blenderem lub mikserem do uzyskania białej puszystej masy.
Następnie zacząć dolewać po kropelce zmieszane ze sobą tłuszcze ciągle miksując.
Majonez powinien nabrać jednolitej, gęstej i puszystej konsystencji.
Gotowy majonez domowy można przechowywać w lodówce.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 230 g, 1516 kcal, B 8 g, W 1 g, T 164 g. W 100 g: 659 kcal, B 3,5 g, W 0,5 g, T 71 g.
Witam, jak długo taki majonez można przechowywać w lodówce? Dziękuję za przepisy, robię jeden po drugim i nawet mąż się wkręcił 🙂
Dłużej niż 10 dni nie wytrzymał testów w lodówce bo szybko znikał ze słoika 😉
Jaka jest data ważności takiego majonezu?:)
U mnie nigdy nie stał dłużej niż 10 dni w lodówce bo szybko znika 😉
a co myślisz o użyciu blendera do produkcji majonezu?
Nie próbowałam blenderem i obawiam się że nie wyjdzie bo chodzi o jego napowietrzenie i nadanie mu puszystości.
Gessler zawsze używa blendera tylko zaznacza, że pojemnik w którym jest ubijany majonez musi być wysoki i wąski tak żeby weszła tylko końcówka od blendera, niby taki sekret 🙂
Prawda robiłam i wychodzi Ok można tez robić z całych jajek
Wyszedł z użyciem blendera. Super.
Dobrze wiedzieć, że blender też się spisuje 🙂
A jaką oliwę używasz? Bo ja robiłem ostatnio na oliwie i miał za bardzo gorzki smak.:(
Mam oliwę którą przywiozłam z Grecji, bardzo delikatna specjalnie taka prosiłam pod katem majonezu.
Czy olej MCT jest konieczny? Czy można to czymś zastąpić?
Można go zastąpić innym zdrowym tłuszczem jak np oliwa z oliwek, olej orzechowy tłoczony na zimno itp.
Niestety majonez na oliwie z oliwek jest niejadalny a wręcz obrzydliwy. Fajnie, że autorka przywiozła sobie oliwę z Grecji, ale mieszkamy w Polsce i ciężko bez konkretnej podpowiedzi trafić „delikatną w smaku” oliwę z oliwek.
Thomas dla chcącego nic trudnego i gwarantuję, że w Polsce też dostaniesz w supermarketach taką delikatną w smaku oliwę. Na zwykłej oczywiście będzie „niejadalny a wręcz obrzydliwy” ale ja nikomu nie polecałam robić go na takowej więc nie wiem skąd te pretensje?
Myślę że pretensje mają prawo bytu gdyż autorka artykułu powinna moim zdaniem zaznaczyć w treści przepisu o tym jaka konkretnie powinna być oliwa z oliwek jeśli jest możliwość zepsucia smaku
Ludzie na rynku jest mnóstwo oliw i również tych o delikatnym smaku nazywanych najczęściej „light”. Nie oczekujcie że będę linkować każdy składnik. Sama używam tej, która przywiozłam sobie z wakacji więc żadnej konkretnej ze polskich sklepów nie mogę polecić skoro ich nie testowałam. Samo określenie „delikatna w smaku” powinno dać do myślenia żeby poszukać odpowiedniej chociażby w internecie lub na półkach w sklepie.
Ola przepis super , zajebisty sposób na odrzewienie się tłuszczem i nakarmienie bakterii w jelitach (w moim przypadku dodałem do sałatki) pzdr!
Dzisiaj zrobilam majonez wedlug recepty, uzylam greckiego oleju z oliwek i blendera. W konsystencji wyszedl super, jednak musze podzielic opinie Thomasa. Jest niejadalny gorzki w smachu. Kazdemu z moich czlonkow rodziny wykrzywialo buzie. Szkoda, moze innym razem sproboje z olejem orzechowym.
Aniu do majonezu trzeba użyć lekkiej oliwy z oliwek, która ma bardzo delikatny smak bez goryczy.
Przecież można użyć oleju słonecznikowego, tudzież lnianego lub rzepakowego.
W zależności jak są pozyskiwane owe oleje można lub nie jest wskazane ich używanie 😉 Osobiście z w/w używam tylko lnianego, z pestek dyni i oliwy z oliwek obok nasyconych.
Uwielbiam ten przepis i robię go aż za często; ) Pycha!
Czy można zrobić majonez z samego mct?
Oczywiście, tylko trzeba pamiętać że zbyt duża ilość jednorazowa oleju MCT może spowodować zawirowania żołądkowe. Zatem jeżeli dopiero wprowadzasz ten rodzaj tłuszczu to stopniowo od 5 ml jednorazowo polecam.
nasze babki i prababki robiły majonez na tym co było dostępne – czyli na naszych olejach. na pewno oliwy z oliwek nie miały . ktoś chce z oliwy z oliwek – proszę bardzo! ktoś z oleju słonecznikowego, lnianego lub rzepakowego – ok . Co kto lubi i jakie ma możliwości. Nie ma co stwarzać sztucznych problemów.
Akurat olej słonecznikowy i rzepakowy maja niewiele wspólnego z tymi naszych prababć. Polecam poczytać o glifosadzie masowo stosowanym w ich uprawach 🙁
Robię z lnianego i słonecznikowego i jest ok…W blenderze z całych jaj
Lniany jest jak najbardziej OK słonecznikowego nie używam w ogóle.
Co robię nie tak??? Żółtka cały czas są w płynnej formie mimo miksowania przez 10minut..???
Długo trzeba miksować i bardzo powoli oddawać tłuszcz dopiero jak jajka są białe puszyste ubite.
Zamówiłam przez internet oliwę z Grecji i zrobiłam majonez ale jest niedobry. Proszę o podanie nazwy oliwy, której Pani podała to może da się gdzieś zamówić. Jeśli ktoś z czytających ten komentarz zna dobrą oliwę do tego przepisu proszę o konkretną nazwę.
Szukaj takich z napisem delicate. Polecam też olej z pestek winogron czy MCT, ale ten już w mniejszych ilościach.