Witaj na moim blogu!

KETO ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (LCHF, bez glutenu, redukcja)

4.3/5 - (21 ocen)

Pyszne keto łazanki z kapustą i grzybami to kolejna z tradycyjnych potraw często spotykanych na polskich stołach wigilijnych. Doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią smak pierogów, ale podobnie jak ja nie znoszą ich lepić. Keto makaron bambusowy w postaci łazanek, który powstał z przepisu na ciasto do keto pierogów bambusowych sprawdzi się tu doskonale. Znakomicie smakuje zarówno bezpośrednio przygotowany, jak i odgrzewany. Keto łazanki z kapustą i grzybami można przechowywać w lodówce oraz mrozić. Ucieszą się z nich osoby na diecie nieskowęglowodanowej oraz bezglutenowej, ponieważ łudząco przypominają te pszenne.

Składniki – keto łazanki z kapustą i grzybami

Makaron łazanki

Dodatki

Przygotowanie

Makaron łazanki

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej.

Na stolnicę ponownie wysypać trochę mąki. Z ciasta uformować kulę i przystąpić do wałkowania. Ciasto jest delikatne i nie powinno być zbyt cienkie, ale też niech nie będzie za grube.

Gdy ciasto jest już rozwałkowane należy pokroić je w odpowiedniej wielkości makaron za pomocą noża lub tak jak u mnie korzystając z noża do pizzy.

Pokrojony makaron gotować od momentu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty na średnim ogniu a następnie odcedzić na durszlaku.

Farsz

Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar.

Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości.

Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając.

Gotowy farsz i makaron dokładnie wymieszać, przyprawiając ewentualnie do smaku. Doskonale smakuje zarówno bezpośrednio przygotowany, jak i odgrzewany. Keto łazanki z kapustą i grzybami można przechowywać w lodówce oraz mrozić.

BTW całości z w/w składników: 370 g, 459 kcal, B 21 g, T 31 g, W 7 g.

Jeden Komentarz

Paulina

Robiłam makaron. Jest super. Przepis mega, ciasto fajnie się wałkuje jak dla mnie bomba. Tylko ciekawe czy da się go może zamrozić? Żeby narobić więcej i mieć w pogotowiu ;)) Probował ktoś?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *