Keto krakersy serowe to znakomita alternatywa sklepowych przekąsek do pochrupania dla osób na dietach LCHF czy bezglutenowych. Sprawdzają się idealnie na różnego rodzaju imprezach, grillach, spotkaniach ze znajomymi, podczas oglądania filmu czy meczu (choć osobiście jestem przeciwniczką jedzenia przed TV, komputerem, telefonem itp.). Takie domowe snacki w przeciwieństwie do tych kupnych nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników itp. więc nie tylko są smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Poza tym są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Keto krakersy serowe można przyrządzić w wielu wariantach smakowych dodając ulubione przyprawy i zioła uzyskując paprykowe, czosnkowe, cebulowe, ziołowe lub po prostu zwykłe solone. Smakują zarówno dużym, jak i małym więc wpadają także na dziecięce uroczystości oraz do szkolnego lunch boxa mojej córki zamiast chipsów czy chrupek.
Sama bardzo rzadko jadam jakiekolwiek przekąski czy desery ponieważ skupiam się na 2-3 pełnowartościowych posiłkach, które sycą mnie na długi czas i nie mam potrzeby podjadania czegoś w międzyczasie a jem tylko gdy czuję głód. Tak jak wspomniałam jestem też przeciwniczką jedzenia po zmroku i przy sztucznym oświetleniu a tym bardziej przed TV, komputerem, telefonem itp. ponieważ wpływa to negatywnie na nasze zdrowie (światło, insulina itd.).
Oczywiście to kiedy i w jakich okolicznościach zjecie te krakersy to już Wasza osobista decyzja a ja tylko przedstawiam swoje podejście do odżywiania. Jeśli zatem raz na jakiś czas towarzysko pochrupiemy coś wbrew w/w zasadom to nic złego się nie stanie i grunt by podjadanie, późne jedzenie czy posiłki przy elektronice nie stały się czymś codziennym.
Składniki na keto krakersy serowe:
- 200 g sera żółtego dobrej jakości (patrz na skład: makro, skład i dodatki!)
- 100 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 1 szklanka zimnej wody
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- w zależności od wariantu smakowego: suszony czosnek, suszona cebula, zioła prowansalskie,
- oregano, bazylia, papryka ostra, papryka słodka itp.
Dobrej jakości ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach lub użyć robota kuchennego z odpowiednia tarczą.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie aż powstanie elastyczna masa, z której można uformować kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt suche należy dodać wody lub mąki, ponieważ mąka kokosowa w zależności od producenta ma inne makro oraz konsystencję i różnie chłonie płyny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na papierze i uformować ugniatając ręką bardzo płaski placek. Ja formuję prostokąt i później kroję z niego mniejsze ciasteczka. Można też formować malutkie kuleczki i rozpłaszczać je dłonią na papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ są cieńsze i bardziej chrupiące.
Ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posypać ulubionymi przyprawami jeśli lubicie bardziej wyraźne w smaku.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na ok 15 minut i piec w temperaturze 210-220° C (termoobieg) obserwując by nie przypaliły się za bardzo.
Po upieczeniu ciasto pokroić na kwadraty lub romby np przy użyciu nożyka do pizzy.
Keto krakersy serowe doskonale smakują jako przekąska ale można je serwować także w towarzystwie różnego rodzaju dipów np. czosnkowym, bekonowym, salsą warzywną, guacamole, czy ketchupem z cukinii itp.
Jeśli lubicie coś czasem pochrupać to polecam również chipsy – prażynki.
Smacznego!
—
BTW całości: 670 g, 1200 kcal, B 83 g, T 78 g, W 17 g. W 100 g: 179 kcal, B 12 g, T 12 g, W 3 g.
Hej Olu, powiedz mi proszę co masz na myśli „ser żółty dobrej jakości”, możesz poprostu napisać jakiego ty używasz? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ser żółty od odpowiednim makro i składzie, bez barwników, konserwantów itp. Z takich ogólnie dostępnych całkiem dobry skład ma Królewski – Sierpc i oczywiście takie w dużych blokach które sama kupuję na wagę na Dziale z serami w e.Leclerc.
BTW się zniknęło było 🙁
Już uzupełnione 🙂
Zrobiłem te krakersy i przeszkadzał mi posmak mąki kokosowej, czy da się wykonać to samo ale z mąką migdałową?
Nie jestem zwolenniczką podgrzewania orzechów i nasion czyli także mąki migdałowej. Polecam użyć większej ilości przypraw i ostrego w smaku sera. U mnie nigdy nie czuć kokosa 😉
Po upieczeniu spora część była miękawa , ale potrzymanie potem jeszcze w 100 stopniach przez godzinę zrobiło ze wszystkich super chrupkie krakersy , i extra tez smakują posmarowane masłem:) dzięki , super przepis
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu twardnieją ale oczywiście jak chcę takie bardziej a’la nachosy serowe wtedy dłużej piekę by były bardziej kruche i chrupiące.
Moje też są miękkie więc korzystam z pomysłu kolegi i je teraz suszę w 100 stopniach
Jak to robisz? Ustawiasz piekarnik po upieczeniu na 100 stopni z taką funkcją?