Witaj na moim blogu!

KETO KOPIEC KRETA (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

3.8/5 - (6 ocen)
Dzisiaj ciasto zapewne wszystkim doskonale znane, czyi „kopiec kreta” ale w wersji LCHF bez glutenu i laktozy lub z nabiałem – jak, kto woli 😉 Lekkie, czekoladowe z bitą śmietaną – niebo w gębie! Niezwykle proste w przygotowaniu a do tego prezentuje się znakomicie, więc pomyślałam że może komuś przyda się inspiracja na świąteczny stół 😉
Składniki na ciasto (forma 20-22 cm):

Składniki na krem bez laktozy:

  • 800 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy)
  • 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej
  • Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier

Składniki na krem z nabiałem:

  • 700 g śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej
  • Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier

Przygotować silikonową formę o średnicy 20-22 cmi lub posmarować tłuszczem metalową formą.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, kakao oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.

Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.

W międzyczasie przygotować krem w wybranej wersji.

Śmietankę koksową lub śmietanę 30% ubić mikserem z wanilią dodając opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. W wersji z nabiałem po ubiciu śmietany dodać mascarpone i nadal ubijać do połączenia składników.

Ciasto wystudzić a następnie usunąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nienaruszony spód.

W wydrążony otwór nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.

Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Smacznego! 🙂

BTW całości w wersji bez laktozy i słodzików: 1870 g, 4528 kcal, B 83 g, T 422 g, W 73 g. W 100 g: 242 kcal, B 4 g, T 23 g, W 4 g.

BTW całości w wersji z nabiałem bez słodzików: 1870 g, 6155 kcal, B 09 g, T 600 g, W 55 g, W 100 g: 329 kcal, B 6 g, T 32 g, W 3 g.

16 komentarzy

MartaS

Dla LCHF ksylitol bądź cukier ? Może pytanie banalne , ale wole mieć pewność . Przepis ciekawy , napewno wypróbuje Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

LCHF ksylitol bo nie powoduje wyrzutów insuliny i nie zawiera cukru czyli węglowodanów a jedynie poliole.

Odpowiedz
Tomasz

Gdzieś ostatnio czytałem, że ksylitol też powoduje wyrzut insuliny. Testowali to na YT na żywo.

Odpowiedz
Ola

Ksylitol jest uznawany za bezpieczny nie wywołujący wyrzutów insuliny i stosowany także przez diabetyków. Osobiście testowałam kiedyś mierząc poposiłkowo i nie zauważyłam po nim skoków glikemii. Najbezpieczniejszy i bez kalorii jest erytrol i stewia.

Odpowiedz
Ola

Jestem zwolenniczką czystej miski na adaptacji by usprawnić, przyspieszyć i złagodzić proces przeprogramowywania organizmu na nowe źródło energii jakim jest tłuszcz.

Odpowiedz
Ola

Może słabej jakości śmietanka? Jeśli jest tłusta i bez wody to pięknie się ubija, ale trwa to dosyć długo.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *