- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 90 g mąki kokosowej
- 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody
- 15-20 g kakao bez cukru
- szczypta soli himalajskiej
- 8-12 łyżek wody
- opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają
Składniki na krem bez laktozy:
- 800 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy)
- 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej
- Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier
Składniki na krem z nabiałem:
- 700 g śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej
- Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier
Przygotować silikonową formę o średnicy 20-22 cmi lub posmarować tłuszczem metalową formą.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, kakao oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.
Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.
W międzyczasie przygotować krem w wybranej wersji.
Śmietankę koksową lub śmietanę 30% ubić mikserem z wanilią dodając opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. W wersji z nabiałem po ubiciu śmietany dodać mascarpone i nadal ubijać do połączenia składników.
Ciasto wystudzić a następnie usunąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nienaruszony spód.
W wydrążony otwór nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Smacznego! 🙂
—
BTW całości w wersji bez laktozy i słodzików: 1870 g, 4528 kcal, B 83 g, T 422 g, W 73 g. W 100 g: 242 kcal, B 4 g, T 23 g, W 4 g.
BTW całości w wersji z nabiałem bez słodzików: 1870 g, 6155 kcal, B 09 g, T 600 g, W 55 g, W 100 g: 329 kcal, B 6 g, T 32 g, W 3 g.
Dla LCHF ksylitol bądź cukier ? Może pytanie banalne , ale wole mieć pewność . Przepis ciekawy , napewno wypróbuje Pozdrawiam
LCHF ksylitol bo nie powoduje wyrzutów insuliny i nie zawiera cukru czyli węglowodanów a jedynie poliole.
Gdzieś ostatnio czytałem, że ksylitol też powoduje wyrzut insuliny. Testowali to na YT na żywo.
Ksylitol jest uznawany za bezpieczny nie wywołujący wyrzutów insuliny i stosowany także przez diabetyków. Osobiście testowałam kiedyś mierząc poposiłkowo i nie zauważyłam po nim skoków glikemii. Najbezpieczniejszy i bez kalorii jest erytrol i stewia.
Bardzo fajny przepis
Super 😀 będę musiał wypróbować 😀
Czy można dodać banany jak w tradycyjnym kopcu?
Jasne jeśli nie jesz wg LCHF czyli niskowęglowodanowo
Co to znaczy LCHF?
Low carb high fat czyli niskowęglowodanowe wysokotłuszczowe.
Na adaptacji tak nie bardzo co?
Jestem zwolenniczką czystej miski na adaptacji by usprawnić, przyspieszyć i złagodzić proces przeprogramowywania organizmu na nowe źródło energii jakim jest tłuszcz.
Witam, chciałam podziękować za super przepis, wszystkim bardzo smakowało 🙂
Cieszy mnie tak pozytywna opinia 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
czemu smietanka kokosowa nie chce mi sie ubic??? plis szyba odpowiedz
Może słabej jakości śmietanka? Jeśli jest tłusta i bez wody to pięknie się ubija, ale trwa to dosyć długo.