Keto kluski z makiem to niskowęglowodanowa wersja znanego i lubianego deseru wigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek. Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej i zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną do tej na makowiec zawijany i pyszne, szybkie oraz niezwykle aromatyczne danie gotowe!
Składniki – keto kluski z makiem
Kluski
- 125 g twarogu tłustego (Piątnica)
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 20 g gumy guar
- 1 jajko średniej wielkości (60 g)
- 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
Masa makowo-orzechowa
- 100 g maku mielonego (ewentualnie zmielić samemu 3 razy)
- 100 gorącej wody
- 30 g erytrolu w pudrze (ilość dobrać do smaku)
- 25 g migdałów
- 25 g orzechów pecan
- 25 g masła
- 4 ml aromatu migdałowego, rumowego, waniliowego (ilość dobrać do smaku)
- 5 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub domowej roboty
Przygotowanie
Masa makowo-orzechowa
Przygotowanie tej potrawy warto zacząć od zrobienia masy makowo-orzechowej. W tym celu odważyć mak i zmielić 3 razy lub użyć mielonego. Zalać go gorącą wodą z dodatkiem erytrolu w pudrze. Całość wymieszać i odstawić na min. 30-40 minut.
Migdały i orzechy drobno zmielić (ale nie na masło orzechowe). Następnie dodać rozpuszczone masło oraz aromat i całość dokładnie wymieszać.
Kluski
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej.
Na stolnicę ponownie wysypać trochę mąki. Następnie z ciasta uformować kulę i przystąpić do wałkowania. Ciasto jest delikatne i nie powinno być zbyt cienkie, ale też niech nie będzie za grube.
Gdy ciasto jest już rozwałkowane należy pokroić je w odpowiedniej wielkości makaron za pomocą noża lub tak jak u mnie korzystając z noża do pizzy.
Pokrojony makaron gotować od momentu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty na średnim ogniu a następnie odcedzić na durszlaku.
Następnie kluski delikatnie wymieszać z masą makową, dodając kandyzowana skórkę pomarańczową.
—
BTW całości z w/w składników: 528 g, 1271 kcal, B 44 g, T 104 g, W 15 g.
Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 424 kcal, B 15 g, T 35 g, W 5 g.
wyszły pyszne Zastanawiam się, czy można zrobić więcej i zamrozić a potem w razie potrzeby ugotować.