Znakomite keto jagodzianki bez glutenu i cukru. Przepyszne słodkie bułeczki z dużą ilością jagód i czekoladowym lukrem. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Dzięki wyższej zawartości błonnika jagodzianki są niesamowicie sycące. Polecam także inny przepis na jagodzianki.
Składniki – keto jagodzianki bez glutenu i cukru (6 sztuk)
Ciasto
- 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 20 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek)
- 4 średniej wielkości jajka
- 200 g serka naturalnego śmietankowego
- 30 g erytrolu
- 3 g drożdży suchych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
Nadzienie
- 200 g jagód
- 30 g białej czekolady bez cukru
- 30 g śmietanki 30%
Przygotowanie
Odważyć składniki na ciasto i dokładnie wymieszać. Gdy jajka są większe i konsystencja masy zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bułek.
Następnie gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jagody umyć i osuszyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mokrymi dłońmi uformować 6 płaskich bułek, a następnie zrobić w każdej z nich wgłębienie na nadzienie (dociskając dnem wilgotnej szklanki). Brzegi powinny być wysokie, żeby nie wypływał farsz.
Następnie wgłębienia wypełnić jagodami i piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.
Gotowe drożdżówki wystudzić na kratce.
W tym czasie przygotować polewę rozpuszczając białą czekoladę ze śmietanką.
Następnie bułeczki polać czekoladą i odstawić do zastygnięcia.
—
BTW całości: 773 g, 1158 kcal, B 35 g, T 79 g, W 32 g.
Dzieląc na 6 równych sztuk, jednej: 193 kcal, B 6 g, T 13 g, W 5 g.
Pyszne , najpyszniejsze, pychotka :). Cała rodzinka się zajadała 😛 . Wypróbuje z innymi owocami zrobić powyższe drożdżówki np: truskawki , maliny lub borówka. Badzo dobry przepis Oleńko :).
Czym zastąpić serek ?
W wersji bez laktozy polecam śmietankę kokosową 22% tłuszczu – stałą część.
Olu,czy da się zrobić rogaliki z tego ciasta?
Niestety to nie jest ciasto, które rozwałkujesz i zwiniesz.