Witaj na moim blogu!

KETO JAGODZIANKI BEZ GLUTENU I CUKRU (bez glutenu i cukru, adaptacja)

5/5 - (2 ocen)

Znakomite keto jagodzianki bez glutenu i cukru. Przepyszne słodkie bułeczki z dużą ilością jagód i czekoladowym lukrem. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Dzięki wyższej zawartości błonnika jagodzianki są niesamowicie sycące. Polecam także inny przepis na jagodzianki.

Składniki – keto jagodzianki bez glutenu i cukru (6 sztuk)

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie

Odważyć składniki na ciasto i dokładnie wymieszać. Gdy jajka są większe i konsystencja masy zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bułek.

Następnie gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Jagody umyć i osuszyć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformować 6 płaskich bułek, a następnie zrobić w każdej z nich wgłębienie na nadzienie (dociskając dnem wilgotnej szklanki). Brzegi powinny być wysokie, żeby nie wypływał farsz.

Następnie wgłębienia wypełnić jagodami i piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.

Gotowe drożdżówki wystudzić na kratce.

W tym czasie przygotować polewę rozpuszczając białą czekoladę ze śmietanką.

Następnie bułeczki polać czekoladą i odstawić do zastygnięcia.

BTW całości: 773 g, 1158 kcal, B 35 g, T 79 g, W 32 g.

Dzieląc na 6 równych sztuk, jednej: 193 kcal, B 6 g, T 13 g, W 5 g.

5 komentarzy

Grażyna

Pyszne , najpyszniejsze, pychotka :). Cała rodzinka się zajadała 😛 . Wypróbuje z innymi owocami zrobić powyższe drożdżówki np: truskawki , maliny lub borówka. Badzo dobry przepis Oleńko :).

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *