Dla większości osób zmieniających dietę i chcących odżywiać się zdrowo dużym problemem jest brak różnego rodzaju smakołyków. Na szczęście macie mnie a ja nie pozwolę, żebyście musieli z nich rezygnować 😉 Tradycyjne gofry odpadają, ale wystarczy kilka modyfikacji i odrobina fantazji żeby można było objadać się nimi nawet na redukcji! Wypróbujcie mój przepis, udostępnijcie dalej aby dotarły do innych 😉
Składniki na 6 sztuk:
- 6 jajek
- 40 g oleju kokosowego
- 40 g mąki kokosowej
- 5 g proszku do pieczenia bez glutenu
- 5 g cynamonu cejlońskiego i/lub wanilii w proszku
- opcjonalnie szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier
Do miski wbić jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Dodać sól, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować na gładko.
Gotowe ciasto odstawić na 5 minut aby mąka wciągnęła płyn a ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Rozgrzaną gofrownicę nasmarować odrobiną oleju kokosowego a następnie wlewać gotowe ciasto.
Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i Waszych preferencji 😉 My lubimy lekko rumiane.
Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, masłem orzechowym, sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, leju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru lub orzechami. Jak zawsze ogranicza Was tylko makro i Wasza wyobraźnia 😉 Polecam również wersje wytrawne z jajkiem, boczkiem, kiełbasą chorizo.
Smacznego! 🙂
—
BTW samych gofrów bez dodatków i słodzików: 450 g, 1013 kcal, B 52 g, T 80 g, W 11 g. W 100 g: 225 kcal, B 12 g, T 18 g, W 2 g.
Nie mam gofrownicy, co będzie jak usmazę na patelni?
Eksperymentuj i koniecznie daj znać 😉
Czy jaja kurze można zastąpić przepiorczymi?
Nie próbowałam, ale myślę że w odpowiedniej proporcji nie ma problemu.
Moje ciasto w ogóle nie stworzyło gładkiej konsystencji. Tak jakby składniki się nie połączyły
Nie mam pojęcia dlaczego bo wszystkim dookoła wychodzą 😉
Pycha!!! Żałuję że odrazu nie zrobiłam z podwójnej porcji:)
Cieszę się, że smakowały 🙂
Czym zastąpić mąkę kokosowa ..?
Ciężko w gofrach kokosowych zastąpić czymś mąkę kokosową 😉 Poza tym to jedyna mąka niskowęglowodanowa, którą można poddawać obróbce termicznej.
A mąka lniana?
Nie rozumiem pytania 😉
Wysmienite! Wyszły idealnie. Zrobiłam z 1/3 porcji wszystkich składników i wyszły dwa puchate gofry❤
Gofry z tego wyjdą niecałe dwa na zwykłej gofrownicy. Może autor ma mikro gofry. Sól himalajska to to samo co z Wieliczki tylko nasza jest czysta biała a tam jakiegoś czerwonego syfu dodają.
W takim razie pewnie mam niezwykłą gofrownicę hahaha 😉 Co do soli to kwestia wolnego wyboru i nikt nikogo nie zmusza do kupowania tak jak i do korzystania z moich przepisów.
Sól Himalajska jest solą Himalajską naszym odpowiednikiem jest różowa Kłodawska. nie jakiś syf dodają tylko zawiera mikroelementy… Pozdrawiam
Czy gofry z tego przepisu wychodzą chrupiące czy gumowate?
No chrupiące to one nie są jak zwykłe gofry 😉
Olu. Poleć proszę jaka gofrownica . Zamówię na walentynki
Gofry wyszły mi suche i bardzo smakowały jajkami 🙁
Ilu ludzi, tyle smaków 😉
Gofry są Cudowne zrobiłam podwójną porcję no też dla męża
Cieszę się, że Wam smakowały 🙂
Zanim zabrałam się do wypróbowywania tego przepisu przestudiowałam wszystkie zamieszczone powyżej komentarze. Muszę przyznać, że przez to trochę się obawiałam wyników eksperymentu… Niepotrzebnie. Gofry rewelacyjne! Wyszło mi 6, kruchych pyszności, smak jajek nie dominował w żaden sposób. Olu, dziękuję za ten przepis. Mogłabyś go spokojnie zachować dla siebie, a tak poratowałaś kolejną keto-duszę… 🙂
Cieszę się, że nie zraziłaś się komentarzami i wypróbowałaś przepis oraz że gofry przypadły Ci do gustu 🙂 Częstuj się wszystkim na zdrowie 🙂
Dodałam czosnek ,sol,cebulke – po upieczeniu – na gore kto co lubidoskonaly zamiennik chleba (bardzo syte)
Wersja wytrawna też jest super. Jeśli nie unikasz nabiału możesz dodać startego sera do ciasta.
Będę dziś robić z bita śmietana kokosowa, jestem na adaptacji i to mój pierwszy keto- deser, kocham za przepis <3
Są różne szkoły i podejścia, ale ja osobiście polecam na adaptacji bardziej odżywcze posiłki zamiast deserów, nawet tych keto 😉
Wiem wiem, to jedyny słodycz jaki zjadłam na adaptacji ;D
I tak postaraj się trzymać dalej 😉 Im prostsze posiłki i mniej przetworzona żywność tym lepiej bo dostarczasz więcej wartości odżywczych.
Super przepis, wyszło 6 rumianych goferków. Z bitą śmietaną i wiórkami z gorzkiej czekolady naprawdę smaczne. Nawet dziecku smakowało 🙂
Jak smakują dzieciom to najlepsza opinia 🙂
Olu a jak zmodyfikować ciasto pod wytrawne dodatki? Cynamon wtedy chyba odrzucić? Marzą mi się gofry takie jak jem w knajpie – z majonezem, sałatą pomidorem, jajem i boczkiem. Brzmi bardzo keto 😉 Tylko tego gofra trzeba ogarnąć. Dosypujesz jakieś przyprawy wtedy albo więcej soli? Może sproszkowany czosnek?
Polecam ciasto z przepisu na tosty serowe 🙂
Gofry wyszły pulchniutkie, pyszne. Zrobiłam z masłem i cukrem kokosowym. Mam dużą gofrownicę więc było (już zjedzone) 5 sztuk. Są bardzo sycące.
Cieszę się, że smakowały 🙂
Dlaczego maka kokosowa jest dozwolona w diecie keto skoro ma wiecej weglowodanow nize tłuszczu?
Mąka kokosowa to tylko dodatek a nie posiłek sam w sobie i po dodaniu do niej innych składników powstaje dopiero finalny posiłek i odpowiednie makro – choc i to można ujmować w skali całego dnia.
Zastanawiam się czemu te gofry mają taką niską ocenę… ? Wg mnie są najlepsze na świecie. Dziękuję Ci za ten przepis <3
Ilu ludzi, tyle gustów, ale i konkurencja oraz hejterzy nie śpią bo widzę powtarzające się IP w komentarzach, reakcjach i ruchach na stronie. Ludzie nadal naiwnie myślą, że są anonimowi i mogą mącić w necie 😉