Witaj na moim blogu!

KETO GOFRY JOGURTOWE (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja)

3.9/5 - (69 ocen)

Keto gofry jogurtowe to kolejna propozycja dla osób na redukcji, którym często komponuję jadłospis w modelu MAD (Modified Atkins Diet). Przepis powstał dzięki modyfikacji znanych Wam już gofrów kokosowych. W rezultacie dzięki zmniejszeniu puli tłuszczu i dodatkowi białkowego jogurtu skyr uzyskałam makro, dla osób po adaptacji, aktywnych, na redukcji lub utrzymujących wagę. Jednak podbijając tłuszcz odpowiednimi dodatkami sprawdzają się także na pozostałych etapach i modelach diet LCHF. Keto gofry jogurtowe są naprawdę pyszne i bardzo sycące. Lekko chrupiące z zewnątrz a zarazem puszyste w środku. Do tego banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu w zaledwie 10 minut. Dla większości osób zmieniających dietę i chcących odżywiać się zdrowo dużym problemem jest brak różnego rodzaju smakołyków. Na szczęście macie mnie a ja nie pozwolę, żebyście musieli z nich rezygnować.  

Składniki – keto gofry jogurtowe

Przygotowanie

Do miski wbić jajka, rozpuszczony olej kokosowy i jogurt skyr. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Dodać proszek do pieczenia, mąkę kokosową oraz opcjonalnie słodzik. Wszystko ponownie zmiksować lub wymieszać na gładko.

Następnie na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę wyłożyć łyżką gotowe ciasto.

Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.

Keto gofry jogurtowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności od Waszego zapotrzebowania kalorycznego, docelowego makro posiłku oraz dobowego. Zdecydowanie idealnie komponują się np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym, sosem na bazie gorzkiej czekolady, oleju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru, orzechami czy owocami. Podsumowując, jak zawsze ogranicza Was tylko wspomniane makro i Wasza wyobraźnia. Pamiętajcie tylko by wszystkie dodatki wliczać do bilansu kalorycznego!

BTW 2 gofrów z w/w składników bez dodatków i słodzika: 200 g, 405 kcal, B 26 g, T 26 g, W 10 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *