Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO GOFRY BIAŁKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja)

Przepis na keto gofry białkowe powstał na potrzeby osób na redukcji, dla których często komponuję jadłospis w modelu MAD (Modified Atkins Diet). Recepturę opracowałam na bazie znanych Wam już gofrów kokosowych. W rezultacie dzięki zmniejszeniu puli tłuszczu i dodatkowi izolatu białka uzyskałam makro, dla tych którzy przeszli już adaptację, są aktywni i chcą schudnąć. Jednak podbijając tłuszcz dodatkami sprawdzają się także na pozostałych etapach i modelach diety ketogenicznej oraz LCHF. Keto gofry białkowe są mega sycące i naprawdę pyszne. Lekko chrupiące z wierzchu a zarazem miękkie w środku. Do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania w zaledwie 10 minut jeśli macie dobrą gofrownicę!

Składniki – keto gofry białkowe (1 sztuka):

Przygotowanie:

Do miski wbić jajko oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Dodać proszek do pieczenia, izolat białka oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować lub wymieszać na gładko.

Na rozgrzaną gofrownicę wyłożyć łyżką gotowe ciasto, które ma dość gęstą konsytencję.

Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.

Keto gofry białkowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności od Waszego zapotrzebowania kalorycznego, docelowego makro posiłku oraz dobowego. Bezsprzecznie idealnie komponują się np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym, sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, oleju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukruorzechami czy owocami. Reasumując, jak zawsze ogranicza Was tylko wspomniane makro i Wasza wyobraźnia. Pamiętajcie tylko by wszystkie dodatki wliczać do bilansu kalorycznego!

Smacznego!

BTW samego 1 gofra z w/w składników bez słodzików i dodatków: 110 g, 361 kcal, B 27 g, T 24 g, W 10 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *