Niewątpliwie gofry mają wielu amatorów, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Na szczęście odżywiając się niskowęglowodanowo wcale nie trzeba z nich rezygnować. Mam dla Was już wiele propozycji ich zamienników, a tym razem są dołączają do nich puszyste keto gofry bambusowe. To coś dla tych co nie lubią kokosa oraz – podobnie jak ja – nie chcą podgrzewać mąk orzechowych. Jak zawsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego uniwersalne. W zależności od dodatków smakują zarówno na słodko jak i w wytrawnej wersji. Zmieniając płytki w opiekaczy wyjdą z nich także smaczne tosty. Dzięki użytemu błonnikowi/mące bambusowej doskonale zastępują te z pszenicy a są zdecydowanie o wiele zdrowsze.
Składniki – keto gofry bambusowe (2 sztuki)
- 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 2 jajka
- 30 g jogurtu naturalnego skyr
- 10 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- opcjonalnie w wersji na słodko słodzik np. ksylitol (należy wliczyć do makro), erytrytol, stewia do smaku
- w wersji wytrawnej – sól kłodawska i inne przyprawy
Przygotowanie
Do miski wbić jajka, rozpuszczony tłuszcz i jogurt skyr. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Dodać proszek do pieczenia, błonnik/mąkę bambusową oraz opcjonalnie słodzik lub w wersji wytrawnej sól i inne przyprawy. Wszystko ponownie zmiksować lub wymieszać na gładko.
Następnie na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę wyłożyć łyżką gotowe ciasto.
Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.
Keto gofry bambusowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności od Waszego zapotrzebowania kalorycznego, docelowego makro posiłku oraz dobowego. Zdecydowanie idealnie smakują np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym, sosem na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki lub MCT, dżemem bez cukru, orzechami czy owocami. Podsumowując, jak zawsze ogranicza Was tylko wspomniane makro i Wasze preferencje smakowe. Oczywiście wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego.
—
BTW całości bez słodzika i dodatków – 2 sztuki: 180 g, 315 kcal, B 19 g, T 22 g. W 1 g.
BTW 1 sztuki bez słodzików i dodatków: 90 g, 158 kcal, B 9 g, T 11 g, W 1 g.
Ola czy można stosować kamień winny zamiast pdp i czy ilościowo sypie się go tyle samo co pdp?
Używam zarówno proszku do pieczenia, jak i kamienia winnego łącznie. Nie pomijałam nigdy żadnego z nich zatem nie odpowiem.
Zrobione, sprawdzone. Trafiają na stałą listę jadłospisu. Nie są oczywiście jak tradycyjne na mące pszennej, ale z wszystkich przetestowanych przepisów te są najbliższe oryginałowi 🙂 puszyste, pyszne, lekkie. Dzięki ogromne za Twoje testy i przepisy
To chyba jeden z najlepszych keto deserów w połączeniu z jagodami pyszne… poszukam więcej przepisów z błonnikiem bambusowym, dziękuję 🙂
U mnie znajdziesz ich całkiem sporo 🙂
Pani Olu przepis na gofry jest doskonały
Cieszę się, że smakują i Tobie 🙂
wyszły 🙂 , dałam 10 g błonnika bambusowego + 10g babki jajowatej+ sól i przyprawy
Cieszę się, że udane 🙂
Dzień dobry, przepis brzmi wyśmienicie, czy można zastąpić skyr jogurtem greckim? Tu gdzie mieszkam, nie ma skyru.
Będzie trochę inne makro bo skyr jest wysokoproteinowy, ale zamienić można 🙂