W naszym domu „słodycze” pojawiają się tylko w weekendy oraz z okazji świąt bądź uroczystości. Są to oczywiście zdrowe desery w wersji LCHF, które znakomicie zaspokajają ochotę na słodkości. Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladki z nadzieniem z orzechów laskowych 🙂
Składniki na ok 16 małych czekoladek:
- 40 g oleju kokosowego
- 30 g naturalnego kakao bez cukru
- 20 g masła z orzechów laskowych (100% orzechów bez soli i cukru)
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii/chilli/cynamon – co kto lubi 🙂
- opcjonalnie stewia, erytrol lub ksylitol – wliczyć dodatkowo do makro
Olej kokosowy, kakao i ewentualny słodzik rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Masę należy ciągle mieszać by nie przywarła do dna.
Do silikonowych foremek wylać na dno połowę masy czekoladowej i rozprowadzić dokładnie na ściankach. Następnie wstawić foremki na około 30 minut do lodówki tak aby masa nieco zastygła.
Wyjąc foremki z lodówki i wyłożyć po odrobinie masła orzechowego. Całość zalać resztą płynnej czekolady tak aby zakryła nadzienie. Jeśli w tym czasie czekolada zgęstniała to należy ją ponownie podgrzać i rozpuścić.
Całość schłodzić ponownie w lodówce przez ok 1 godzinę.
Smacznego! 🙂

—
BTW całości z masłem orzechowym: waga 70 g, 573 kcal, B 10g, T 57g, W 5g. Przy 16 czekoladkach 1 sztuka: waga 4,4 g, 36 kcal, B 0,63g, T 3,6g, 0,3 g.
Hej! czy masa czekoladowa stężeje jeśli dodam do niej miodu?
Nie mam pojęcia bo nie używam miodu 😉 Trzeba eksperymentować 😉
Czy zamiast masła z orzechów laskowych może być masło z orzechów ziemnych?
Orzeszki ziemne maja inne makro i trzeba to ująć w podliczeniu.