Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO CZEKOLADKI ORZECHOWE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez cukru, nabiału i glutenu, fat bombs)

5/5 - (1 ocen)

W naszym domu „słodycze” pojawiają się tylko w weekendy oraz z okazji świąt bądź uroczystości. Są to oczywiście zdrowe desery w wersji LCHF, które  znakomicie zaspokajają ochotę na słodkości. Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladki z nadzieniem z orzechów laskowych 🙂

Składniki na ok 16 małych czekoladek:

  • 40g oleju kokosowego
  • 30g naturalnego kakao bez cukru
  • 20 g masła z orzechów laskowych (100% orzechów bez soli i cukru)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii/chilli/cynamon – co kto lubi 🙂
  • opcjonalnie stewia lub inny słodzik bądź ksylitol – wliczyć dodatkowo do makro

Olej kokosowy, kakao i ewentualny słodzik rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Masę należy ciągle mieszać by nie przywarła do dna.

Do silikonowych foremek wylać na dno połowę masy czekoladowej i rozprowadzić dokładnie na ściankach. Następnie wstawić foremki na około 30 minut do lodówki tak aby masa nieco zastygła.

Wyjąc foremki z lodówki i wyłożyć po odrobinie masła orzechowego. Całość zalać resztą płynnej czekolady tak aby zakryła nadzienie. Jeśli w tym czasie czekolada zgęstniała to należy ją  ponownie podgrzać i rozpuścić.

Całość schłodzić ponownie w lodówce przez ok 1 godzinę.

Smacznego! 🙂

BTW całości z masłem orzechowym: waga 70 g, 573 kcal, B 10g, T 57g, W 5g. Przy 16 czekoladkach 1 sztuka: waga 4,4 g, 36 kcal, B 0,63g, T 3,6g, 0,3 g.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.