Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO CZEKOLADA KOKOSOWA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i cukru)

5/5 - (2 ocen)

Dziś Dzień Czekolady! Jeśli macie ochotę poświętować to koniecznie wypróbujcie mój przepis na czekoladę, która nie zawiera cukru, laktozy i glutenu! Jest bardzo smaczna i zdrowa bo wykonana w domu. Dzięki temu macie całkowitą pewność, co znajduje się w środku i mam tu na myśli nie tylko jakość produktów ale i rodzaj dodatków, który może ograniczać tylko Wasza wyobraźnia i makro 😉 Nasza ulubiona wersja to właśnie ta z dodatkiem wiórków kokosowych, które  nadają czekoladzie słodkiego smaku i nie ma konieczności dodawania żadnych słodzików a makro nadal jest LCHF 😉  Klucz do sukcesu stanowi wysokiej jakości nierafinowany olej kokosowy, nieodtłuszczone kakao bez cukru oraz wiórki bez siarki i cukru.

Składniki na 1 tabliczkę czekolady 145 g:

100 g oleju kokosowego nierafinowanego

20 g kakao bez cukru nieodtłuszczonego

25 g wiórków kokosowych bez cukru i siarki

opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol,  stewia

W rondelku rozpuścić olej ciągle mieszając.

Dodać kakao i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać.

Opcjonalnie dodać słodzik: stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol lub cukier.

Polecam kombinację z odrobiną cynamonu, chilli czy soli morskiej.

Smacznego!

BTW całości: 145 g, B 4 g. T 127 g, W 8 g.

14 komentarzy

Ola

Ciężko mi powiedzieć bo u mnie znika dość szybko ale tydzień na pewno a na dłuższe eksperymenty nie miałam szans bo została zjedzona przez domowników 😉 Wszystko zależy od dodatków. Taka w wersji podstawowej jak w tym przepisie na pewno długo poleży (o ile nikt jej nie zje 😉 )

Odpowiedz
Art

Raczej długo, bo tam nie ma się co psuć. Olej kokosowy posiada właściwości przeciwbakteryjne (kwas laurynowy), kakao jest suchym proszkiem, wiórki kokosowe to też głównie tłuszczu i błonnik. Tutaj nie bardzo ma się co zepsuć.

Odpowiedz
Ewa

Jak to zrobilas ze ma ksztalt normalnej tabliczki? Bo ja robie czesto ale w foremkach do lodu i moje dziecko gardzi a szaleje jak widzi prawdziwa czekolade 🙂

Odpowiedz
Lou

hmm… powiem tak… w ogole nie wyszlo jak na zdjeciu haha ^^ u mnie olej wyplynal na wierzch i nie wyglada to zachecajaco 😛 czy to moze byc kwestia tego ze mam wyzsze foremki? wszystkie proporcje jak u Ciebie a jednak klapa u mnie 🙁 POMOCY!

Odpowiedz
Ola

Myślę, że to kwestia jakości oleju oraz kakao i składniki nie połączyły się dobrze. Być może wysokość foremki również miała jakiś wpływ i czekolada dłużej zastygała przez co zdążyła się rozdzielić.

Odpowiedz
Tomm

Hej Ola spróbowałem zrobic ten przepis i generalnie kakao opada na spod a sama czekolada się topi poza lodówka :/ jak Ci się udaje zachować stałą formę?

Odpowiedz
Ola

Czekolady nie trzymam poza lodówką bo niestety olej kokosowy w temperaturze pokojowej a tym bardziej w upałach zmienia konsystencję. Co do oddzielania się tłuszczu to może jest to kwestia kakao? U mnie zawsze wychodzi jak należy.

Odpowiedz
Ola

Niestety mam złe doświadczenia z surowym kakao bo lubi się oddzielać od tłuszczu. Poza tym miewają specyficzny nieco kwaśny smak. Trzeba zatem testować pod siebie.

Odpowiedz
Megi

Czekolada wyszła przepyszna, ale trzeba trzymać w lodówce bo się szybko roztapia.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *