Dziś Dzień Czekolady! Jeśli macie ochotę poświętować to koniecznie wypróbujcie mój przepis na czekoladę, która nie zawiera cukru, laktozy i glutenu! Jest bardzo smaczna i zdrowa bo wykonana w domu. Dzięki temu macie całkowitą pewność, co znajduje się w środku i mam tu na myśli nie tylko jakość produktów ale i rodzaj dodatków, który może ograniczać tylko Wasza wyobraźnia i makro 😉 Nasza ulubiona wersja to właśnie ta z dodatkiem wiórków kokosowych, które nadają czekoladzie słodkiego smaku i nie ma konieczności dodawania żadnych słodzików a makro nadal jest LCHF 😉 Klucz do sukcesu stanowi wysokiej jakości nierafinowany olej kokosowy, nieodtłuszczone kakao bez cukru oraz wiórki bez siarki i cukru.

Składniki na 1 tabliczkę czekolady 145 g:
100 g oleju kokosowego nierafinowanego
20 g kakao bez cukru nieodtłuszczonego
25 g wiórków kokosowych bez cukru i siarki
opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
W rondelku rozpuścić olej ciągle mieszając.
Dodać kakao i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać.
Opcjonalnie dodać słodzik: stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol lub cukier.
Polecam kombinację z odrobiną cynamonu, chilli czy soli morskiej.
Smacznego!
—
BTW całości: 145 g, B 4 g. T 127 g, W 8 g.
Jak długo taką czekoladę można przechowywać?
Ciężko mi powiedzieć bo u mnie znika dość szybko ale tydzień na pewno a na dłuższe eksperymenty nie miałam szans bo została zjedzona przez domowników 😉 Wszystko zależy od dodatków. Taka w wersji podstawowej jak w tym przepisie na pewno długo poleży (o ile nikt jej nie zje 😉 )
Raczej długo, bo tam nie ma się co psuć. Olej kokosowy posiada właściwości przeciwbakteryjne (kwas laurynowy), kakao jest suchym proszkiem, wiórki kokosowe to też głównie tłuszczu i błonnik. Tutaj nie bardzo ma się co zepsuć.
Pycha!
Jak to zrobilas ze ma ksztalt normalnej tabliczki? Bo ja robie czesto ale w foremkach do lodu i moje dziecko gardzi a szaleje jak widzi prawdziwa czekolade 🙂
Silikonową foremkę kupiłam na Allegro 😉
hmm… powiem tak… w ogole nie wyszlo jak na zdjeciu haha ^^ u mnie olej wyplynal na wierzch i nie wyglada to zachecajaco 😛 czy to moze byc kwestia tego ze mam wyzsze foremki? wszystkie proporcje jak u Ciebie a jednak klapa u mnie 🙁 POMOCY!
Myślę, że to kwestia jakości oleju oraz kakao i składniki nie połączyły się dobrze. Być może wysokość foremki również miała jakiś wpływ i czekolada dłużej zastygała przez co zdążyła się rozdzielić.
Hej Ola spróbowałem zrobic ten przepis i generalnie kakao opada na spod a sama czekolada się topi poza lodówka :/ jak Ci się udaje zachować stałą formę?
Czekolady nie trzymam poza lodówką bo niestety olej kokosowy w temperaturze pokojowej a tym bardziej w upałach zmienia konsystencję. Co do oddzielania się tłuszczu to może jest to kwestia kakao? U mnie zawsze wychodzi jak należy.
Czy kakao ziarna kruszone z bio planet nadaje się do tego ?
Niestety mam złe doświadczenia z surowym kakao bo lubi się oddzielać od tłuszczu. Poza tym miewają specyficzny nieco kwaśny smak. Trzeba zatem testować pod siebie.
Czekolada wyszła przepyszna, ale trzeba trzymać w lodówce bo się szybko roztapia.
Tak, ni ma niej tłuszczów utwardzonych więc i konsystencja jest inna.