
Pyszny i bardzo łatwy do przygotowania keto chlebek pita bambusowy! Domowa pita o pewnym i czystym składzie zadowoli zarówno osoby na diecie niskowęglowodanowej, jak i bezglutenowej. Niewątpliwie jej zaletą jest również fakt, że nie wymaga użycia piekarnika, ponieważ jest pieczona na gorącej suchej patelni. Podczas podgrzewania ciasto pięknie rośnie i tworzy w środku kieszonkę. Można ją wypełnić dowolnym ulubionym farszem np. szarpaną wołowiną, filetem z kurczaka, mięsem mielonym, serem, warzywami i różnego rodzaju sosami. Ogranicza Was jak zwykle tylko Wasza fantazja i makro, ponieważ wszelkie dodatki należy wliczyć w makro.
Składniki – keto chlebek pita bambusowy (2 sztuki)
- 100 g serka naturalnego śmietankowego
- 1 jajko
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (plus do podsypania przy wałkowaniu)
- 5 g mąki łubinowej
- 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 15 g gumy guar
- sól kłodawska
Przygotowanie
Oto krótki filmik jak powstaje keto chlebek pita bambusowy.
Odważyć wszystkie składniki na pitę. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i mąki łubinowej. Ciasto ma być plastyczne z możliwością uformowania kształtu kuli i wałkowania.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko podsypaną błonnikiem bambusowym matę, stolnicę lub blat. Ciasto chwilę wyrabiać i podzielić na 2 równe części (można zrobić mniejsze chlebki pita i podzielić np. na 3 lub 4 części). Z każdego kawałka uformować kulę.
Każdą kulę rozgnieść dłonią, a następnie rozwałkować tworząc cienki, okrągły placek ok. 3 mm grubości.
Patelnię dobrze rozgrzać i nie smarować żadnym tłuszczem! Chlebki pita przygotowywane są na suchej patelni. Każdy placek układać na rozgrzaną patelnię i prażyć po około 3-4 minuty na stronę. Czas trzeba dobrać obserwując jak ciasto się rumieni i rośnie. Po przełożeniu na drugą stronę po chwili chlebki powinny zacząć „puchnąć”.
W każdym chlebku delikatnie odciąć fragment górnej części, tworząc kieszonkę, którą należy wypełnić ulubionymi dodatkami w postaci warzyw, mięsa, sera, sosu itp. Każdy z nich należy wliczyć w makro.

Przestudzone chlebki pita można zawinąć np. w papier śniadaniowy i trzymać w lodówce do 2 dni.
—
BTW całości z w/w składników bez dodatków: 195 g, 403 kcal, B 12 g, T 30 g, W 6 g.
Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 202 kcal, B 6 g, T 15 g, W 3 g.
Czy guma guar jest tu kluczowym składnikiem? Nie posiadam i nie planuję ale taki chlebek bym chętnie zrobiła
Tak, jest to konieczny składnik podobnie jak mąka łubinowa oraz błonnik bambusowy.
Czy można zastąpić mąkę łubonową czymś innym ?
W tym przepisie ten składnik jest konieczny.
Czy mąkę łubinową można czymś zastąpić bądź pominąć…
W tym przepisie ten składnik jest konieczny.
zrobiłam i nie wyszło tak jak powinno. Mimo tego zjadłam ze smakiem. Nie znalazłam informacji po jakim czasie wyłożyć na stolnicę. Jestem niecierpliwa i od razu formowałam placki. Zrobiły się pulchne ale nie na tyle by włożyć nadzienie.
Mnie także nie wyrosły na tyle aby móc do środka coś włożyć. Robiłam na płycie indukcyjnej. Czy możesz podpowiedzieć jaka moc palinka jest najlepsza? Może była zbyt mocna temperatura lub inny powód dlaczego nie urosła. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Mimo to zjadłam bo były smaczne jak wszystkie Twoje propozycje.