Tym razem jeden z dwóch przepisów, jakie powstały na prośbę moich podopiecznych, którzy nie mają tostera czy piekarnika i nie mogli zrobić keto bułek, białego chleba czy tostów kokosowych. To właśnie na bazie tych ostatnich powstał ekspresowy i łatwy w wykonaniu keto chleb z patelni. Aromatyczny i przepyszny a do tego idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach bez glutenu lub laktozy.
Składniki – keto chleb z patelni (2 kromki):
- 25 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- sól himalajska lub kłodawska do smaku
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano, bazylii
- opcjonalnie czosnek
Rozgrzać dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników.
W tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być plastyczna, niezbyt gęsta ale i nie lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki mają inne makro a tym samym inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche.
Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę.
Gotowy chleb z patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił.
Smacznego!
BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 249 kcal, B 19 g, T 15 g, W 3 g. kromka: 73 g, 125 kcal, B 10 g, T 8 g, W 2 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd.
bardzo mi to smakuje i o dziwo mojej córce również
Cieszy mnie to bardzo 🙂
W mące która polecasz jest 56g wegli na 100g wiec 25g to jakieś 14g wegli, a nie 3g wegli jak podajesz, reszta to błonnik ?
Mowa o cukrach a nie węglowodanach jako sumie z błonnikiem 😉
Smaczny, pomieszałam maki pół na pół z mąka konopną i tez dobre 😛 konsystencji trzeba pilnowac fakt, formowałam na patelni dodałam przyprawe do pizzy, wyszły mi smaczne kanapeczki z masełkiem i serkiem 😀
Witam. Jak dwie kromki mogą mieć 3 g węglowodanów skoro 100 g mąki ma 57 g węgli. Mnie wychodzi 15 g. Prosiłbym o odpowiedź.
Patrz na cukry a nie węglowodany, w których jest też błonnik a tego nie wliczamy 😉
Dzięki za super przepisy 🙂 Ja wczoraj kupiłam mąkę konopną co o niej sądzisz? wg etykiety ma w 100g ma 9 g tłuszczu, 28g białka, 14g tłuszczu, reszta to jak się domyślam błonnik.
Sporo białka więc trzeba uważać jeśli ktoś ma małą pulę białka.
co zrobiłam źle? dałam wszystkie składniki w odpowiedniej gramaturze, ale nic z tego nie wyszło. wszystko się rozsypywało i dodanie kolejnych jajek również nie pomogło.
Nie mam pojęcia. Może inna mąka kokosowa bo ta jest trudna w obróbce i często trzeba tworzyć na oko nawet z tej samej marki mąki bywają różne.
czy zamiast mąki kokosowej, mogę dodać mąkę migdałową?
Na pewno nie w proporcji 1:1 bo mają one inne właściwości i konsystencję.