Pyszny, pachnący, z chrupiącą skórką keto chleb bambusowy! Doskonały do tradycyjnych kanapek, ale też tostów czy zapiekanek! Jest to kolejna propozycja na pieczywo niskowęglowodanowe i bezglutenowe przygotowywane ze składników, które można bezpiecznie poddawać obróbce cieplnej. Bazę stanowił oczywiście przepis na bardzo znane i lubiane przez moich Czytelników bułki bambusowe, który lekko zmodyfikowałam. Ponadto z uwagi na wielkość bochenka należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia, żeby za bardzo nie spiekł się na zewnątrz a jednocześnie dobrze upiekł w środku. Można go przechowywać przez kilka dni w suchym chłodnym miejscu, ale też mrozić. Osobiście kroję go na kromki i pakuję po 2 sztuki w woreczki i w razie potrzeby wyjmuję do rozmrożenia.
Składniki – keto chleb bambusowy (ok 15 kromek)
- 110 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 45 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek)
- 8 średniej wielkości jajka
- 400 g serka naturalnego śmietankowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- sól kłodawska
Przygotowanie
Oto krótki filmik z przygotowania keto chleba bambusowego.
Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale nie powinno się rozlewać.
Następnie gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mokrymi dłońmi uformować bochenek na blaszce (ciasto nadal powinno być lepkie). Dodatkowo na górze można go lekko ponacinać nożem.
Chleb piec w piekarniku (termoobieg) przez 55-65 minut w temperaturze 170-180°C (zależy od piekarnika), pilnując by chleb nie przypiekł się za bardzo.
Keto chleb bambusowy w zależności od indywidualnego makro należy serwować np. z masłem, wędliną, jajkiem, rybą, pasztetem, serem, pastą itp.) oraz oczywiście warzywami. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.
—
BTW całości: 1061 g, 1997 kcal, B 63 g, T 149 g, W 22 g.
Dzieląc na 15 równych porcji, w jednej: 133 kcal, B 4 g, T 10 g, W 1,5 g.
Jaki keto chleb, jaki bilans kaloryczny na diecie keto?
Jak widać na obrazku taki chleb i taki bilans kaloryczny, ale jeśli wierzysz w bajki pt. nieważne ile jesz kalorii byle było keto a na pewno schudniesz/nie przytyjesz, to już Twoja sprawa…
Czy zamiast serka można dodać mascarpone?
Można spróbować, ale trzeba samemu dobrać proporcje i przeliczyć na nowo makro.
Jest fantastyczny
jakiej firmy mąkę najlepiej kupić? mój bambus przypomina w smaku watę. nie da się przełknąć.
Ja używam tego z linku.
Kolejny się piecze . Zabieram na imprezę. Będziemy biegać na nartach biegowych lub spacerować (zależy od warunków pogodowych).
czy ten chleb nadaje się na adaptację?
Po wliczeniu w makro i odpowiednim zbilansowaniu dodatkami jako dodatek w niektórych posiłkach jak najbardziej.
Zrobiłam wczoraj, jest pyszny. Czy można go zamrozić?
Oczywiście, ale najlepiej pokrojony i poporcjowany polecam.
Przepis mega . Wrzuciłam na fitatu bo często go piekę i szybko mogę dodać do posiłku na stronie. Mam nadzieję że inni też skorzystają.
Czy piekarnik ma być nagrzany?
Tak, należy włożyć chleb do nagrzanego piekarnika.
A jeśli piekę z połowy porcji to ile czasu piec?
Podobny czas pieczenia. Trzeba obserwować, żeby nie spiekł się za mocno z zewnątrz.
Ciekawe czy wyjdzie w automacie do chleba 🙂
Nie miałam okazji spróbować bo nie posiadam takiego sprzętu, ale koniecznie daj znać gdybyś przetestowała.
Czy zamiast serka można dodać śmietankę kokosową ?
Co poszło nie tak, że wyszedł mi zakalec
Trzeba zatem dłużej piec w Twoim piekarniku.
Gdzie kupujesz składniki do zrobienia tego chleba?
Piekłem dzisiaj i wyszedł mi zakalec. Skórka wypieczona ale środek cały surowy. Zapomniałem dodać soli, ale to chyba nie powinno zaszkodzić. Użyłem serka z wiaderka, który był może trochę suchszy niż inne więc dodałem jeszcze jedno jajko.
Co jeszcze było źle z mojej strony???
Zmiana składników powoduje nieudane wypieki 😉 Tutaj należy użyć twarogu a nie sera z wiaderka i dokładnie taką liczbę jajek jaka jest podana w przepisie 🙂
Upiekłam. Jest przepyszny
Cieszę się, że tak smakuje 🙂