Keto burrito to placek tortilli w wersji low carb z mięsno-warzywnym farszem w środku. W ten sposób otrzymujemy niskowęglowodanowy zamiennik dania, które jest sztandarową potrawą kuchni meksykańskiej, ale pojawia się też w USA i innych krajach różniąc się głównie wielkością i farszem. Wystarczy zatem przygotować odpowiednią tortillę LCHF a w nadzieniu pominąć fasolę oraz kukurydzę, która znajduje się w tradycyjnej wersji meksykańskiej by cieszyć się tym pysznym daniem.
Składniki na 1 średniej wielkości keto burrito:
Składniki na 1 średniej wielkości keto tortillę:
- 20 g mąki kokosowej
- 2 g łupin babki jajowatej
- 2 g mąki konjac
- 40 ml wody
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- inne ulubione przyprawy
Składniki na farsz do 1 średniej wielkości keto burrito:
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina)
- 30 g pomidorów świeżych lub w puszcze bez skórki
- 30 g cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 10 g (ok 1/2 sztuki) papryczki chili
- 50 g papryki czerwonej i żółtej
- 15 ml oliwy z oliwek
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- posiekana świeża kolendra
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Podsmażać do momentu zeszklenia się.
Dodać mięso mielone i przyprawy.
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Gdy mięso się podsmaży dodać pomidory w puszce razem z zalewą oraz paprykę.
Dusić wszystko około 15 minut. Doprawić do smaku.
Do przygotowania tortilli mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami.
Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny.
Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się.
Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni.
Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec.
Gotową ciepłą tortillę wypełnić przygotowanym farszem, posiekana kolendrą a w wersji z posypać startym serem żółtym.
Keto burrito polecam podawać także z różnymi dipami i pokrojonym w kostkę awokado.
Smacznego!
—
BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g.
BTW całości tj. 1 placka tortilli z farszem z w/w składników: 328 g, 589 kcal, B 30 g, T 45 g, W 8 g.
Dziękuję za przepis 🙂 czy tak miało być, czy to chochlik drukarski, że babka jajowata i mąka konjac są po 2g? 🙂
Dokładnie tak miało być bo to bardzo wydajne produkty 😉
Ola czym proponujesz zamienić mąkę koko ?.
Moja żona nie toleruje smaku mąki koko a chce przyrządzić nam moje przed ketonowe danie popisowe oparte na wrapach 🙂
Ciężko będzie jeśli ma być keto i w tej wersji wrap.