W odpowiedzi na Wasze prośby mam dla Was kolejny przepis na keto bułki. Tym razem jest to wersja dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi oraz tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu i laktozy np. podczas keto adaptacji, na diecie paleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają 😉
Składniki na 4-5 bułek:
- 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego
- 50 g łupin babki jajowatej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- sól himalajska lub kłodawska
Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek.
Piec w piekarniku (termoobieg) przez 25 minut minut w temperaturze 170 °C. Następnie przez 15 minut w temperaturze 150 °C.
Podczas pieczenia pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika aby bułki nie opadły 😉
Dla uzyskania lepszego BTW gotowych kanapek serwować z masłem, smalcem i innymi tłustymi dodatkami.
Smacznego!
—
BTW całości: 380 g, 662 kcal, B 32 g, T 41 g, W 55 g ( w tym tylko 3 g cukru a reszta to czysty błonnik). W 100 g: 174 kcal, 8 g, 11 g, W 14 g ( w tym tylko niecały 1g cukru).
Super, dziękuję za przepis. Spróbuje upiec.
Ola Ola, gdzie kupujesz produkty typu „mąka migdałowa”, ” Babka Jajowata- łupiny”
Pozdrawiam!
Ostatnio zaopatruję się w sklepie http://www.e-superfood.pl/ 🙂
Rewelacyjne dziękuję za przepis.
Na zdrówko 🙂
Pyszne są te bułeczki. Piekłam dwa razy (za pierwszym razem z serkiem śmietankowym, a teraz ze śmietaną bo nie miałam mleka kokosowego) i za każdym razem wychodziły pyszne.
Bułki piekłam w niedziele, a we wtorek jedząc ostatnią nadal czułam, że jest świeża.
O dziwo mój mąż zrezygnował ze swoich grahamek na rzecz właśnie tego wynalazku 🙂
Gratuluje pomysłu i pozdrawiam 🙂
Powiedz mi Joanno jakiej śmietany użyłaś ? i czy również 150g ? niestety bardzo nie przepadam za smakiem kokosu : ) a podałaś mi świetną alternatywę, będę wdzięczna za odpowiedź : )
nie wiem czy pytanie jest do mnie skierowane czy do kogoś innego bo mam na imię Ola? Jeśli do mnie to polecam przepis na tradycyjne keto bułki na bazie produktów mlecznych.
Joanna wyżej napisała, że robiła ze śmietany, stąd moje pytanie. Ponieważ wszystko staram się robić na bazie śmietany, oczywiście w miare możliwości : ) A Twojego imienia Olu nigdy bym nie pomyliła, ponieważ jestem Ci przeogromnie wdzięczna za tę stronę i za to jak cudownie wywróciłaś moją kuchnię do góry nogami *.*
Te bułki są genialne
Czy luska babki jajowatej nie zmienka swoich wlasciwosci pod wplywem pieczenia? Chodzi mi o wlasciwosci powlekajace i uspokajajace jelita…
Nic mi na ten temat nie wiadomo żeby traciła owe właściwości 😉
Czyli do makro wliczam tylko 1 węglowodan na 100 gr czy 14??? Qrcze chyba tego nie ogarnę…. Help
Witam,znalazłam u mnie w intermarche takie cudo http://radix-bis.pl/produkt/maka-z-babki-jajowatej/.Czy ta mąka nadaje się do pieczenia bułeczek? czy musi to być łupina ?
czy można zastąpić łupiny babki jajowatej np mielonym siemieniem lnianym? Czym się różni babka jajowata od babki płesznik? Dopiero się wdrążam w tą dietę i jeszcze nie wszystko ogarniam 😀 Chociaż już sporo Twoich przepisów wykorzystałam i wiem że ta dieta pozostanie ze mną na dłużej 😀
Łupiny mają inne właściwości niż siemię lniane. Najważniejsze by używać łupin lub łuski babki a nie nasion 😉
a jesli mam w domu tylko nasiona mogę ich użyć w drodze wyjątku?
Nasiona nie mają tych właściwości które ma sama łuska/łupina babki jajowatej.
jeśli korzystamy z mleczka kokosowego w puszcze, to potem tylko tą stała cześć mam użyć? Czy takie schłodzone wymieszac i dopiero dodać do reszty składników?
Oczywiście tylko stała część, która zastępuje serek z przepisu dla osób tolerujących laktozę.
Hej bułki są bardzo smaczne ale chciałam zapytac co sadzisz o chlebie czystoziarnistym na keto diecie? Bede wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam
Cieszę się, że bułki smakują 🙂 Jeśli chodzi o chleb czystoziarnisty to nie wiem jaki masz na myśli i z jakich ziaren? Ogólnie ziaren podobnie jak orzechów nie powinno poddawać się obróbce cieplnej ponieważ powstają tłuszcze trans. Jeśli bazę stanowią ziarna i jajka oraz przyprawy to jest OK ale niezbyt często z w/w powodu 😉
A moze masz jakis przepis na niego zeby był „najlepszy” w sensie mniej niż bardziej szkodliwy. Ja znalazłam przepis z ziarnami słonecznika, dyni, siemieniem lnianym, migdałami do tego zeby chleb połączyć troche miodu (wiem…ale 1 łyżka za cały bochenek chyba przejdzie?) i olej kokosowy. Bardzo mi on smakuje ale jeśli mogłabyś doradzić jak go ulepszyć bede wdzięczna. Pozdrawiam:)
Witam, mam problem z jelitami..najpierw mialam diete foodmap a teraz ponic jelito nadwrazliwe i nie wiem czy wolno mi stosowac babke jakakolwiek czy mozna ja zastapic np nasionami konpi?
Cieszę się bardzo że sernik udał się 🙂
Jak Pani liczy makro ze stałej części mleczka kokosowego? Tak jak na opakowaniu?
Jeśli chodzi o stałą część to przyjmuję BTW jak dla śmietanki kokosowej.
siedzą w piekarniku dla mnie bo nie toleruję laktozy i dla mamy, która nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa! idealnie 🙂 wyrosły wspaniale.
Cieszę się, że wyrosły 🙂
Witam, Czy można zamrozić te bułeczki?
Można mrozić 🙂
Moje bułeczki pięknie urosły i sa pyszne. Rzeczywiście trochę czuć je grzybami, ale mi osobiście to nie przeszkadza. Zamieniłam śmietankę kokosową na śmietanę 30%. Zjadłam jedną jeszcze ciepłą. Może po wystygnięciu będzie smakowała trochę inaczej. Jak na razie jestem zachwycona. Niezwykle prostoty przepis, świetny efekt, dobre BTW. Na pewno będę robiła je teraz częściej.
Moje niestety nie wyrosly;(( uzylam smietaniki kokosowej ale nie byla schlodzona moze przez to ?? Jaka powinna byc konsystencja ciasta przed ulepieniem bulek ? Pozdrawiam
Polecam obejrzeć filmik na FB aby zobaczyć jaka powinna być konsystencja.
Dziekuje;) tym razem upieklam buleczki z drugiego przepisu z serkiem smietankowym I wyszly suuuper!
Jak je przechowywać?
Możesz w lodówce ale możesz i w papierze w chłodnym miejscu.
Czy można czymś zastąpić śmietankę lub mleczko kokosowe?
Czym zastąpić mleczko kokosowe czy śmietankę przy alergii?
Przy alergii na kokos polecam keto bułki na bazie serka śmietankowego ale te zawierają już laktozę.
Robię te bułeczki już któryś tam raz i za każdym razem wychodzą płaskie 🙁 W piekarniku ładnie rosną a na końcu flak. W środku jakby zakalec. Próbowałem różnie kombinować z czasem, wyjmowaniem i pozostawianiem w piekarniku ale na końcu zawsze flak 🙁
Nie mam pojęcia dlaczego opadają. Być może za słaba temperatura i nie wyrastają tak jak należy albo zła konsystencja ciasta które jest zbyt ciężkie i mokre. Nie wiem jakiej śmietanki używasz bo jeśli jest zbyt rzadka to mocno zaburza proporcje i konsystencję.
Witam. Jestem zachwycona Twoimi przepisami. Nie jestem na jakiejś szczególnej diecie ale Twoje dania są po prostu pyszne. Chcialam podziękować i mam nadzieje na odpowiedź na moje pytanie . Bułki piekłam już dwa razy i niestety oba razy opadły. Z tego co widziałam na filmie to chyba moja śmietanka kokosowa była dużo luźniejsza mimo tego że była schłodzona. Czy to może być przyczyną? Dodatkowo chciałam zapytać czy jak nie mam pieca z termoobiegiem to powinnam piec dłużej czy krócej? W tych samych temperaturach czy innych?
Z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Cieszę się że moje potrawy smakują 🙂
Co do bułeczek to śmietanka musi być gęsta podobnie jak w wersji z laktozą serek śmietankowy. Może warto zmienić mleczko kokosowe lub użyć samej śmietanki. Polecam Real Thai z której zawsze wychodzą 😉 Co do temperatury pieczenia to tak naprawdę kwestia indywidualna każdego piekarnika. Najlepiej obserwować przez szybkę żeby nie były zbyt blade ale i nie spaliły się za mocno. Trzeba po prostu wyczuć swój piekarnik 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam. Dziś upiekłam. Pieknie wyrosly, po prostu magia 🙂 jednak ten smak grzybow mi nie podszedl.. czy daloby rade czyms zastapic babke ?:(
Niestety łupiny babki są zamiennikiem mąki. Polecam dużo dodatków, smalec, mięsa pieczone, warzywa i naprawdę nic nie czuć 😉
Czy babkę jajowatą mozna zastąpic babka płesznik?
Nie ryzykowałabym bo one maja inne właściwości. Poza tym proszę pamiętać o tym że ma to być łuska lub łupina anie ziarno całe.
Niestety jestem uczulona na babki, żyto itd. Czy na mące kokosowej też wyrosną? lub ryżowej? Nie będą zbyt zbite?
Niestety trzeba eksperymentować na własną odpowiedzialność z wszelkimi wariacjami tego przepisu 😉
Wartości dla mleczka i śmietanki kokosowej na opakowaniu zazwyczaj podane są na 100 ml produktu, czy przyjmować, że 100 ml to 100 g?
100 ml nie jest równe 100 g mleczka. Tylko woda ma przelicznik 1:1.
Mógłbym więc się dowiedzieć jakie wartości przyjmujesz dla 100g mleczka i śmietanki koksowej chodź by firmy Real Thai?
Czy można zamiast proszku użyć sody oczyszczonej?
Można ale dodając odrobinę octu jabłkowego.
robie te bulki juz kolejny raz 🙂
sa rewelacyjne w smaku i zawsze wychodza!
mam jedno pytanie. Jak je Pani przechowuje? u mnie w papierowym woreczku wilgotnieja a bez opakowania wysychaja 🙂 jest jakis zloty srodek?
Trzymam w lodówce w pojemniku otwartym ale też mrożę 😉
Hej Ola, nigdzie nie wspominasz czy łupina babki jajowatej ma być cała czy zmielona – czy obie wersje są ok?
Łupina jest w formie miałkiej a całe są ziarna. Tu chodzi o łuskę/łupinę.
Czym zastąpić białko jajka?
Oj nie mam pojęcia bo nigdy nie robiłam bez jajka.
Czy łupiny babki jajowatej mozna czyms zastapic?
Niestety pełnią one funkcję „mąki” 😉
Bułeczki pyszne! Za każdym razem się udają. Piekłam wszystkie. Dziękuję za bardzo dobre przepisy, które stosuję na co dzień, są proste i smaczne. Pozdrawiam !
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂