Keto bułki bambusowe bez laktozy powstały specjalnie dla osób, które nie tolerują lub unikają nabiału oraz glutenu. Jest to modyfikacja przepisu na keto bułki bambusowe, gdzie serek zastąpiła 22% śmietanka kokosowa. Bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu spodobają się każdemu, kto nie ma czasu na stanie w kuchni. Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące dzięki wysokiej zawartości błonnika. Doskonale komponują się z różnego rodzaju dodatkami. Są neutralne w smaku jak tradycyjne pieczywo zatem powstaną z nich smakowite kanapki zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Śmiało można je także mrozić.
Składniki – keto bułki bambusowe bez laktozy (4 sztuki)
- 60 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 25 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek)
- 4 średniej wielkości jajka
- 200 g śmietanki kokosowej (u mnie 22%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- sól kłodawska
Przygotowanie
Na początek należy wymieszać śmietankę by połączyć część stałą z płynną.
Następnie odważyć 200 g śmietanki, wbić jajka i wymieszać.
Odważyć pozostałe składniki, dodać do miski i dokładnie połączyć. W razie potrzeby, jeśli jajka są duże a konsystencja zbyt luźna należy dosypać błonnika bambusowego. Ciasto ma być delikatnie lepkie, ale można z niego formować bułeczki. Polecam krótki film z przygotowania bułek, gdzie pokazałam jak powinno ono wyglądać.
Gotowe ciasto odstawić na 10 minut a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie mokrymi dłońmi uformować 4 bułki.
Piec w piekarniku (termoobieg) przez 40-45 minut w temperaturze 190-200°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.
Keto bułki bambusowe bez laktozy w zależności od indywidualnego makro należy serwować np. z masłem, wędliną, jajkiem, rybą, pasztetem, pastą itp.) oraz oczywiście warzywami. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.
—
BTW całości bez dodatków: 530 g, 904 kcal, B 35 g, T 66 g, W 14 g.
Dzieląc na 4 równe bułki, w jednej: 226 kcal, B 9 g, T 17 g, W 4 g.
pięknie wyglądają, aż chce się gotować i jeść
Czy jajka mogą być zimne z lodówki?
Tak, mogą bycz lodówki.
Wyglądają bardzo smakowicie. Czy śmietankę kokosową można zastąpić jogurtem greckim lub jakąś śmietaną? Mam już któreś podejście do intensywnego kokosowego smaku i jakoś mi to nie wchodzi.
Dla osób, które nie unikają nabiału jest sprawdzony przepis z użyciem serka śmietankowego – link do przepisu.
czy można użyć zwykłą śmietankę?
Jeśli nie unikasz laktozy, to polecam przepis z serkiem śmietankowym – link do przepisu.
Wlasnie robię .. tylko zamiast śmietany kokosowej dałam tłusty twaróg … W tych samych proporcjach…. Się okaże za 10 m8n co wyszło 🙂
Jeśli nie unikasz nabiału, to polecam bazowy przepis z serkiem śmietankowym, który zawsze wychodzi – link do przepisu.
Czy można dodać normalny proszek do pieczenia?
Jeśli nie unikasz glutenu, to można dodać zwykły proszek do pieczenia.
A gdy ktos nie moze jesc takze jajek? 🙁
To szczerze współczuję i niestety nawet nie próbuję wymyśleć pieczywa bez jajek i laktozy 😉
Super przepis, bez laktozy, bez laktozy, hura hura, dzięki Ola
Na zdrówko bez laktozy! 🙂
Fajny przepis, dałam kremówkę , bo akurat nie miałam śmietanki kokosowej i łyżeczkę oleju kokosowego. Bardzo smaczne.