Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO BUŁKI BAMBUSOWE BEZ LAKTOZY (bez glutenu i laktozy)

4.8/5 - (17 ocen)

Keto bułki bambusowe bez laktozy powstały specjalnie dla osób, które nie tolerują lub unikają nabiału oraz glutenu. Jest to modyfikacja przepisu na keto bułki bambusowe, gdzie serek zastąpiła 22% śmietanka kokosowa. Bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu spodobają się każdemu, kto nie ma czasu na stanie w kuchni. Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące dzięki wysokiej zawartości błonnika. Doskonale komponują się z różnego rodzaju dodatkami. Są neutralne w smaku jak tradycyjne pieczywo zatem powstaną z nich smakowite kanapki zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Śmiało można je także mrozić.

Składniki – keto bułki bambusowe bez laktozy (4 sztuki)

Przygotowanie

Na początek należy wymieszać śmietankę by połączyć część stałą z płynną.

Następnie odważyć 200 g śmietanki, wbić jajka i wymieszać.

Odważyć pozostałe składniki, dodać do miski i dokładnie połączyć. W razie potrzeby, jeśli jajka są duże a konsystencja zbyt luźna należy dosypać błonnika bambusowego. Ciasto ma być delikatnie lepkie, ale można z niego formować bułeczki. Polecam krótki film z przygotowania bułek, gdzie pokazałam jak powinno ono wyglądać.

Gotowe ciasto odstawić na 10 minut a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Następnie mokrymi dłońmi uformować 4 bułki.

Piec w piekarniku (termoobieg) przez 40-45 minut w temperaturze 190-200°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.

Keto bułki bambusowe bez laktozy w zależności od indywidualnego makro należy serwować np. z masłem, wędliną, jajkiem, rybą, pasztetem, pastą itp.) oraz oczywiście warzywami. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.

BTW całości bez dodatków: 530 g, 904 kcal, B 35 g, T 66 g, W 14 g.

Dzieląc na 4 równe bułki, w jednej: 226 kcal, B 9 g, T 17 g, W 4 g.

13 komentarzy

Paula

Wyglądają bardzo smakowicie. Czy śmietankę kokosową można zastąpić jogurtem greckim lub jakąś śmietaną? Mam już któreś podejście do intensywnego kokosowego smaku i jakoś mi to nie wchodzi.

Odpowiedz
Moonfire

Wlasnie robię .. tylko zamiast śmietany kokosowej dałam tłusty twaróg … W tych samych proporcjach…. Się okaże za 10 m8n co wyszło 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.