Keto batoniki karmelowo-orzechowe to odpowiedź na popularne słodycze, które wołają do nas przy sklepowych kasach. Niestety ich skład i makro to połączenie cukru i niezdrowych tłuszczów, co jest najgorszym z możliwych. W naszych batonikach, na które wpadła moja córka tradycyjny biszkopt zastąpiło ciasto kokosowe, karmel przygotowany na bazie śmietanki kokosowej i słodzika zastąpił ten z cukrowy, do tego orzechy, nasiona i pestki a całość skąpana w gorzkiej czekoladzie. Oczywiście jest to deser, który mieści się w pojęciu LCHF, ale pamiętajcie by zachować umiar i nie umieszczać tego typu posiłków w codziennym menu a tylko od czasu do czasu, ponieważ są to prawdziwe bomby kaloryczne. Do tego karmel wykonany jest na bazie słodzika, który mimo że jest glukogenny i tak nie polecam stosować zbyt często.
Składniki na keto batoniki karmelowo-orzechowe:
- Składniki na ciasto kokosowe w wersji bez jajek:
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g oleju kokosowego
- 20 g miąższu kokosowego i 100 ml wody lub 120 ml gotowej śmietanki lub mleczka kokosowego
- odrobina soli himalajskiej
- szczypta wanilii
- opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier
- Składniki na karmel:
- 280-300 ml śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
- 20-40 g ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
- Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g kakao BIO
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% bez cukru)
- Przykładowe dodatki 50 g:
- orzechy włoskie
- orzechy pecan
- płatki migdałów
- słonecznik łuskany
Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza).
Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować w szklance mleko lub użyć gotowego mleczka.
Połączyć wszystkie składniki z mleczkiem kokosowym do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki.
Można użyć gotowych, silikonowych foremek na batoniki lub blaszki bądź płaskiej formy silikonowej. Używając blaszki, należny ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę rozprowadzić na dnie w foremkach lub duży płat na blaszce, formując bardzo cienkie ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste.
Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut.
Wystudzone batoniki z gotowych foremek są już gotowe do dalszego przygotowywania. Natomiast w przypadku blatu ciasta należy je pokroić.
Każdy batonik składa się z 2 blatów ciasta, które należy przełożyć karmelem, następnie lekko przycisnąć drugim kawałkiem ciasta, który także pokryć karmelem.
Jeśli nie chcecie używać słodzików polecam karmel zastąpić masłem orzechowym np. z migdałów, orzechów pekan, laskowych itp.
Na wierzchu posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej. Odczekać aż karmel lub masło orzechowe zastygnie.
Przygotować polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy i gorzka czekoladę. W trakcie dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Batoniki z orzechami pojedynczo umieszczać w rondelku z czekoladą i polewać nią dokładnie z każdej strony. Następnie układać na talerzu lub w pojemniku. Gotowe umieścić w lodówce aż zastygnie czekolada.
Smacznego!
Polecam także batoniki orzechowe bez pieczenia.
—
Keto batoniki karmelowo-orzechowe BTW całości z orzechami pecan (50g) i karmelem na bazie erytrolu: 940 g, 4102 kcal, B 54 g, T 387 g, W 61 g. W 100 g: 436 kcal, B 6 g, T 41 g, W 6 g.
Dodaj komentarz