Pyszne i aromatyczne keto bagietki bambusowe z czosnkiem! Niewątpliwie przepis na ten bezglutenowy i niskowęglowodanowy dodatek lub przekąskę jest genialny, a jednocześnie banalnie prosty. Bazę stanowi przepis na znane i lubiane bułki bambusowe. Chrupiące z wierzchu z pysznym masłem w środku. Na pewno skradną niejedno serce.
Składniki – keto bagietki bambusowe z czosnkiem (2 sztuki)
- 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 20 g łupin/łuski babki jajowatej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (można całkowicie pominąć)
- 4 średniej wielkości jajka
- 200 g serka naturalnego śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- sól kłodawska
Masło czosnkowe
- 40 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Oto krótki filmik jak powstają keto bagietki bambusowe z czosnkiem.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę a następnie dodać do miękkiego masła i wymieszać.
Natkę pietruszki drobno poszatkować i także połączyć z masłem.
Odważyć wszystkie składniki na bagietki a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bagietek.
Następnie gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mokrymi dłońmi uformować 2 płaskie i podłużne bagietki.
Po ułożeniu bułek na papierze wykonać nożem wgłębienia na następnie umieścić w każdym z nich przygotowane masło czosnkowe.
Następnie mokrą dłonią delikatnie zakleić nacięcia tak by masło nie wypłynęło podczas pieczenia.
Bagietki piec w piekarniku (termoobieg) przez 40 minut w temperaturze 190-200°C (zależy od piekarnika), pilnując by nie przypiekły się za bardzo.
Jeśli masło wycieknie, należy je po zakończeniu pieczenia łyżeczką zebrać z papieru i umieścić w nacięciach bagietek.
Keto bagietki bambusowe z czosnkiem w zależności od indywidualnego makro można serwować z różnego rodzaju dodatkami. Wszystkie należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.
—
BTW całości z w/w składników: 584 g, 1280 kcal, B 35 g, T 103 g, W 16 g.
Dzieląc na 2 równe sztuki, w jednej: 640 kcal, B 18 g, T 52 g, W 8 g.
Dzieląc każdą bagietkę na 8 równych części, w jednej kromce: 80 kcal, B 2 g, T 7 g, W 1 g.
Dodaj komentarz