Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO BAGIETKI BAMBUSOWE Z CZOSNKIEM (bez glutenu)

4.7/5 - (11 ocen)

Pyszne i aromatyczne keto bagietki bambusowe z czosnkiem! Niewątpliwie przepis na ten bezglutenowy i niskowęglowodanowy dodatek lub przekąskę jest genialny, a jednocześnie banalnie prosty. Bazę stanowi przepis na znane i lubiane bułki bambusowe. Chrupiące z wierzchu z pysznym masłem w środku. Na pewno skradną niejedno serce.

Składniki – keto bagietki bambusowe z czosnkiem (2 sztuki)

Masło czosnkowe

  • 40 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Oto krótki filmik jak powstają keto bagietki bambusowe z czosnkiem.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę a następnie dodać do miękkiego masła i wymieszać.

Natkę pietruszki drobno poszatkować i także połączyć z masłem.

Odważyć wszystkie składniki na bagietki a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bagietek.

Następnie gotowe ciasto odstawić na 10 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformować 2 płaskie i podłużne bagietki.

Po ułożeniu bułek na papierze wykonać nożem wgłębienia na następnie umieścić w każdym z nich przygotowane masło czosnkowe.

Następnie mokrą dłonią delikatnie zakleić nacięcia tak by masło nie wypłynęło podczas pieczenia.

Bagietki piec w piekarniku (termoobieg) przez 40 minut w temperaturze 190-200°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.

Jeśli masło wycieknie, należy je po zakończeniu pieczenia łyżeczką zebrać z papieru i umieścić w nacięciach bagietek.

Keto bagietki bambusowe z czosnkiem w zależności od indywidualnego makro można serwować z różnego rodzaju dodatkami. Wszystkie należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.

BTW całości z w/w składników: 584 g, 1280 kcal, B 35 g, T 103 g, W 16 g.

Dzieląc na 2 równe sztuki, w jednej: 640 kcal, B 18 g, T 52 g, W 8 g.

Dzieląc każdą bagietkę na 8 równych części, w jednej kromce: 80 kcal, B 2 g, T 7 g, W 1 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.