Witaj na moim blogu!

KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo)

3.7/5 - (8 ocen)

Ketchup z cukinii to doskonała alternatywa dla tych sklepowych, które zawierają cukier lub słodziki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Taki domowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. ketchup z cukinii bez cukru

Składniki na ketchup z cukinii:

Cebulę i papryczkę drobno posiekać a następnie podsmażyć na rozgrzanym w garnku tłuszczu, pamiętając o mieszaniu by nic się nie przypaliło. Smażyć aż cebula zeszkli się.

Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć pestki i miękki miąższ, pozostawiając tylko tylko ten twardy.

Marchewkę umyć i obrać.

Pomidory umyć.

Cukinię, marchewkę i jabłka można zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić z pomidorami na mniejsze kawałki.

Całość wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, zmielone przyprawy i ocet.

Gotować na średniej wielkości ogniu bez przykrycia, pamiętając o mieszaniu by uniknąć przypalenia. Czas gotowania będzie różny w zależności do tego jak soczyste będą składniki i jak szybko odparuje woda. Ketchup z cukinii należy gotować aż będzie gęsty.

Po ugotowaniu wyjąć liście laurowe a masę zmiksować na gładko.

Gotującą się na malutkim ogniu masę wlewać do czystych, suchych słoików. Słoiki zakręcać i odstawiać do góry nogami do wystygnięcia.

Gorący, wrzący ketchup przelej do oczyszczonych słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Ketchup z cukinii dzięki pasteryzacji można długo przechowywać w słoikach. Po napełnieniu słoika umieścić go w garnku z gotującą się wodą i gotować przez 45 minut. Następnie pozostawić słoiki w garnku do ostygnięcia.

Smacznego!

BTW całości: 4155 g, 1276 kcal, B 29g, T 56 g, W 186 g. W 100 g: B 1g, T 1g, W 4g.

7 komentarzy

Baby

Właśnie szukalam takiego przepisu bez cukru i żądnych słodzików . Będę robiła . Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Monika

Jak ci wyszedł taki czerwony? Mój jest pomaranczowy ale przepyszny!! Dziekuje bardzo za cudowny przepis 🙂 dzieki tobie zaczecie keto nie jest takie złe 🙂

Odpowiedz
OlailaO

Zrobiłam, jest w garnku i się odparowuje. Szczerze, to kompletnie nie wygląda jak Twój Olu. Wygląda zielono jakby zabrakło pomidorów albo przecieru. To taki cukiniowy sos i nie wiem jakim cudem u Ciebie jest pieknie czerwony?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *