Ketchup z cukinii to doskonała alternatywa dla tych sklepowych, które zawierają cukier lub słodziki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Taki domowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu.
Składniki na ketchup z cukinii:
- 3 kg obranej i wydrążonej z pestek i miękkiego środka cukinii
- 600 g dojrzałych, mięsistych i słodkich pomidorów
- 150 g jabłka
- 100 g marchewki
- 300 g cebuli
- 1 mała papryczka chilli (wersja pikantna)
- 50 ml oleju kokosowego
- 40 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 1/3 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (wersja pikantna)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
Cebulę i papryczkę drobno posiekać a następnie podsmażyć na rozgrzanym w garnku tłuszczu, pamiętając o mieszaniu by nic się nie przypaliło. Smażyć aż cebula zeszkli się.
Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć pestki i miękki miąższ, pozostawiając tylko tylko ten twardy.
Marchewkę umyć i obrać.
Pomidory umyć.
Cukinię, marchewkę i jabłka można zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić z pomidorami na mniejsze kawałki.
Całość wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, zmielone przyprawy i ocet.
Gotować na średniej wielkości ogniu bez przykrycia, pamiętając o mieszaniu by uniknąć przypalenia. Czas gotowania będzie różny w zależności do tego jak soczyste będą składniki i jak szybko odparuje woda. Ketchup z cukinii należy gotować aż będzie gęsty.
Po ugotowaniu wyjąć liście laurowe a masę zmiksować na gładko.
Gotującą się na malutkim ogniu masę wlewać do czystych, suchych słoików. Słoiki zakręcać i odstawiać do góry nogami do wystygnięcia.
Gorący, wrzący ketchup przelej do oczyszczonych słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Ketchup z cukinii dzięki pasteryzacji można długo przechowywać w słoikach. Po napełnieniu słoika umieścić go w garnku z gotującą się wodą i gotować przez 45 minut. Następnie pozostawić słoiki w garnku do ostygnięcia.
Smacznego!
—
BTW całości: 4155 g, 1276 kcal, B 29g, T 56 g, W 186 g. W 100 g: B 1g, T 1g, W 4g.
Wlasnie szukalam przepisu na taki ketchup, dziekuje i z pewnoscia skorzystam <3
A bez cukini się nie da? Szukam jakiegoś dobrego przepisu na ketchup bo mam mnóstwo pomidorów.
Oczywiście da się ale to już zwykły domowy ketchup pomidorowy 😉
Właśnie szukalam takiego przepisu bez cukru i żądnych słodzików . Będę robiła . Dziękuję za przepis 🙂
Mówisz i masz! 😉 Niech idzie na zdrowie 🙂
Jak ci wyszedł taki czerwony? Mój jest pomaranczowy ale przepyszny!! Dziekuje bardzo za cudowny przepis 🙂 dzieki tobie zaczecie keto nie jest takie złe 🙂
Zrobiłam, jest w garnku i się odparowuje. Szczerze, to kompletnie nie wygląda jak Twój Olu. Wygląda zielono jakby zabrakło pomidorów albo przecieru. To taki cukiniowy sos i nie wiem jakim cudem u Ciebie jest pieknie czerwony?