Choć sama bardzo rzadko jadam nawet keto desery to wiem jak bardzo Wy je lubicie więc mam dla Was przepis na karmel bez cukru. Rożnica makro karmelu z puszki a takiego w wersji LCHF jest ogromna bo tradycyjny sklepowy zawiera w 100 g aż 54 g cukru a ten z mojego przepisu zaledwie 5 g i do tego jest bez laktozy. Taki bezcukrowy karmel pasuje idealnie do różnego rodzaju deserów, lodów, ciast, naleśników, racuszków, placków czy gofrów choć wiem, że są i tacy którzy zapewne zjedzą go prosto ze słoiczka 😉
Przepis jest niezwykle prosty nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne co musicie robić to mieszać wszystko od czasu do czasu żeby masa nie przypaliła się a jedynie zgęstniała i nabrała złotego koloru.
Składniki na karmel bez cukru:
- 200 ml śmietanki kokosowej
- (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
- 40 g ksylitou lub erytrytolu (ten drugi daje nieco inną bo bardziej skrystalizowaną po schłodzeniu konsystencję ale za to ma lepsze makro)
- 5 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez nabiału)
- szczypta soli himalajskiej
- Ksylitol lub erytrol wsypać do rondelka o gruby dnie i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką tak aby nabrał lekko złocistego koloru ale nie przypalił się.
Do słodzika dodać masło i dokładnie wymieszać nadal podgrzewając i mieszając.
Gdy składniki dobrze połączą się dodać śmietankę kokosową (stałą część tłustego mleczka kokosowego). Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 30-40 minut).
Chcąc uzyskać solony karmel do sosu należy dodać szczyptę soli i wymieszać.
W zależności do czego chcemy użyć karmelu należy go podawać w ciepłej lub schłodzonej postaci.
Można go też przelać do słoiczka i przechowywać lodówce. Po schłodzeniu sos zgęstnieje i będzie bardziej skrystalizowany. Uzyskanie całkowicie płynnej konsystencji po schłodzeniu w przypadku ksylitolu czy erytrolu jeszcze mi się nigdy nie udało, ale wiadomo, że jest to zamiennik i ciężko odwzorować coś 1:1 w wersji bez cukru ponieważ słodziki zachowują się inaczej niż cukier.
Smacznego!
—
BTW całości z erytrolem: 245 g, 483 kcal, B 3 g, T 47 g, W 5 g. W 100 g: 197 kcal, B 1 g, T 19 g, W 5 g.
Coś mi nie wychodzi. Próbowałem z erytrolem, zaczął się dymić ale nie zmienił koloru.
Można najpierw rozpuścić tłuszcz ido niego dodać wybrany słodzik by uniknąć dymienia czy przypalenia.
Erytrol mi się rozpuścił. Czy to dobrze? Ale jak on teraz zbrązowieje 😉
Nie będzie to bardzo intensywny karmelowy kolor jak w przypadku cukrowego karmelu. Masło dzięki sklarowaniu też nada barwę 😉
Moj erytrol rozpuscil się super ale do konsystencji przezroczystej cieczy. Zadnego koloru…i zaczął dymic. Czy w tym czasie mozna dodac maslo i dalej jak w przepisie?
Dodajemy masło i śmietankę po podgrzaniu słodzika.
Można dodać masła 82% zamiast klarowanego?
Z masła wytrąci się białko, czyli ta biała piana, którą zbieramy podczas klarowania.