Witaj na moim blogu!

KARMEL BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

3.5/5 - (50 ocen)

Choć sama bardzo rzadko jadam nawet keto desery to wiem jak bardzo Wy je lubicie więc mam dla Was przepis na karmel bez cukru. Rożnica makro karmelu z puszki a takiego w wersji LCHF jest ogromna bo tradycyjny sklepowy zawiera w 100 g aż 54 g cukru a ten z mojego przepisu zaledwie 5 g i do tego jest bez laktozy. Taki bezcukrowy karmel pasuje idealnie do różnego rodzaju deserów, lodów, ciast, naleśników, racuszków, placków czy gofrów choć wiem, że są i tacy którzy zapewne zjedzą go prosto ze słoiczka 😉

Przepis jest niezwykle prosty  nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne co musicie robić to mieszać wszystko od czasu do czasu żeby masa nie przypaliła się a jedynie zgęstniała i nabrała złotego koloru.

karmel bez cukruSkładniki na karmel bez cukru:

  1. Ksylitol lub erytrol wsypać do rondelka o gruby dnie i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką tak aby nabrał lekko złocistego koloru ale nie przypalił się.

Do słodzika dodać masło i dokładnie wymieszać nadal podgrzewając i mieszając.

Gdy składniki dobrze połączą się dodać śmietankę kokosową (stałą część tłustego mleczka kokosowego). Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 30-40 minut).

Chcąc uzyskać solony karmel do sosu należy dodać szczyptę soli i wymieszać.

W zależności do czego chcemy użyć karmelu należy go podawać w ciepłej lub schłodzonej postaci.

Można go też przelać do słoiczka i przechowywać  lodówce. Po schłodzeniu sos zgęstnieje i będzie bardziej skrystalizowany. Uzyskanie całkowicie płynnej konsystencji po schłodzeniu w przypadku ksylitolu czy erytrolu jeszcze mi się nigdy nie udało, ale wiadomo, że jest to zamiennik i ciężko odwzorować coś 1:1 w wersji bez cukru ponieważ słodziki zachowują się inaczej niż cukier.

Smacznego!

BTW całości z erytrolem: 245 g, 483 kcal, B 3 g, T 47 g, W 5 g. W 100 g: 197 kcal, B 1 g, T 19 g, W 5 g.

8 komentarzy

Ola

Można najpierw rozpuścić tłuszcz ido niego dodać wybrany słodzik by uniknąć dymienia czy przypalenia.

Odpowiedz
Ola

Nie będzie to bardzo intensywny karmelowy kolor jak w przypadku cukrowego karmelu. Masło dzięki sklarowaniu też nada barwę 😉

Odpowiedz
Klaudia_Kwiecień

Moj erytrol rozpuscil się super ale do konsystencji przezroczystej cieczy. Zadnego koloru…i zaczął dymic. Czy w tym czasie mozna dodac maslo i dalej jak w przepisie?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *