Karkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, miękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu 😉
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi) – ilość tłuszczu należy dobrać do etapu i makro.
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietany 30%
- 100 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 50 g papryczki chilli
- papryka słodka mielona
- gałka muszkatołowa
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości.
Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Papryczki umyć, oczyścić z pestek i pokroić drobniutko.
Czosnek obrać i wycisnąć.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki.
Do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy, wymieszać i poddusić przez chwilę pod przykryciem.
Sos wyłożyć na plastry mięsa a następnie zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 25 minut i kolejne5-10 minut bez przykrycia.
Smacznego!
—
BTW całości: 2060 g, 3887 kcal, B 201 g, T 323 g, W 54 g. W 100 g: 183 kcal, B 10 g, T 16 g, W 3 g.
Mega pyszne danie, dzięki Tobie razem z chłopakiem zmieniliśmy z przyjemnością styl życia na keto i cieszy nas każdy posiłek
Cieszę się, że mogłam Was zainspirować do zmian 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dziś wykorzystałam ten świetny przepis. Mąż był zachwycony :). Dzięki!
Nieskromnie powiem, że nie dziwię się bo moja rodzinka też uwielbia tę wersję karkówki 😉
Właśnie zrobiłam Twoją wersje karkówki – pycha! A teraz czekam aż mi się piekarnik nagrzeje i nastawiam ciasto kokosowe, tylko u mnie z borówkami – mam nadzieje, że tez wyjdzie genialnie! Dzięki wielkie za skarbnicę przepisów, chociaż sama nie jestem na keto, to jestem bezglutenowa i staram się jeść w stylu paleo (taka trochę inspiracja paleo), w każdym razie, uwielbiam twojego bloga 🙂
Cieszę się że spodobało Ci się na moim blogu. Częstuj się na zdrowie 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 zrobię jutro ale bez papryczki 😉
Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
Robię właśnie wersję z kiszoną kapustą zamiast pieczarek (nie było w sklepie, za to była ładna kapucha ). 🙂
Z kapustą też pycha 🙂