Witaj na moim blogu!

KARKÓWKA PIECZONA W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

3.4/5 - (33 ocen)

Karkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, miękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu 😉

Składniki:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości.

Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Papryczki umyć, oczyścić z pestek i pokroić drobniutko.

Czosnek obrać i wycisnąć.

Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki.

Do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy, wymieszać i poddusić przez chwilę pod przykryciem.

Sos wyłożyć na plastry mięsa a następnie zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 25 minut i kolejne5-10 minut bez przykrycia.

Smacznego!

BTW całości: 2060 g, 3887 kcal, B 201 g, T 323 g, W 54 g. W 100 g: 183 kcal, B 10 g, T 16 g, W 3 g.

 

10 komentarzy

Angela

Mega pyszne danie, dzięki Tobie razem z chłopakiem zmieniliśmy z przyjemnością styl życia na keto i cieszy nas każdy posiłek

Odpowiedz
Ola

Nieskromnie powiem, że nie dziwię się bo moja rodzinka też uwielbia tę wersję karkówki 😉

Odpowiedz
avonek

Właśnie zrobiłam Twoją wersje karkówki – pycha! A teraz czekam aż mi się piekarnik nagrzeje i nastawiam ciasto kokosowe, tylko u mnie z borówkami – mam nadzieje, że tez wyjdzie genialnie! Dzięki wielkie za skarbnicę przepisów, chociaż sama nie jestem na keto, to jestem bezglutenowa i staram się jeść w stylu paleo (taka trochę inspiracja paleo), w każdym razie, uwielbiam twojego bloga 🙂

Odpowiedz
Michu

Robię właśnie wersję z kiszoną kapustą zamiast pieczarek (nie było w sklepie, za to była ładna kapucha ). 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *