Witaj na moim blogu!

KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy)

5/5 - (2 ocen)

Tym razem zwykła karkówka w niezwykłej bo świątecznej odsłonie. Marynowana przez noc w  przyprawach korzennych i soku pomarańczowym smakuje rewelacyjnie. Miękka, krucha i niezwykle aromatyczna… po prostu świąteczna 😉

Składniki:

Ziarenka z anyżu, goździki, jałowiec, kolendrę i kardamon utrzeć w moździerzu lub użyć młynka bądź blendera. Gałkę muszkatołową i imbir zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać.

Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety.

Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc.

Smażyć na mocno rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z obydwóch stron lub piec piekarniku. Na koniec podlać odrobiną wody i poddusić przez kilka minut.

Ja wolę tą drugą opcję gdyż jest szybsza i nie wymaga stania przy kuchence 😉 Jeśli zdecydujecie się na piekarnik to wystarczy naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu a następnie rozłożyć plastry mięsa a całość zalać pozostała marynatą. Dzięki temu mięso będzie się w niej dusić. Można dodać również trochę wody jeśli jest za mało marynaty.

Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po tym czasie przełożyć każdy plaster na drugą stronę i ponownie piec przez 15 minut. Następnie odkryć naczynie i piec przez kolejne 15 minut.

Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku.

Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp.

Smacznego 🙂

BTW 100 g surowej karkówki: 205 kcal, B 19 g, T 14 g, W 0 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *