Tym razem zwykła karkówka w niezwykłej bo świątecznej odsłonie. Marynowana przez noc w przyprawach korzennych i soku pomarańczowym smakuje rewelacyjnie. Miękka, krucha i niezwykle aromatyczna… po prostu świąteczna 😉
- 1-1,2 kg karkówki
- 60 g smalcu
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki startej gorczycy białej
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 3 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- /3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól himalajska
Ziarenka z anyżu, goździki, jałowiec, kolendrę i kardamon utrzeć w moździerzu lub użyć młynka bądź blendera. Gałkę muszkatołową i imbir zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety.
Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc.
Smażyć na mocno rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z obydwóch stron lub piec piekarniku. Na koniec podlać odrobiną wody i poddusić przez kilka minut.
Ja wolę tą drugą opcję gdyż jest szybsza i nie wymaga stania przy kuchence 😉 Jeśli zdecydujecie się na piekarnik to wystarczy naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu a następnie rozłożyć plastry mięsa a całość zalać pozostała marynatą. Dzięki temu mięso będzie się w niej dusić. Można dodać również trochę wody jeśli jest za mało marynaty.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po tym czasie przełożyć każdy plaster na drugą stronę i ponownie piec przez 15 minut. Następnie odkryć naczynie i piec przez kolejne 15 minut.
Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku.
Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp.
Smacznego 🙂
—
BTW 100 g surowej karkówki: 205 kcal, B 19 g, T 14 g, W 0 g.
Dodaj komentarz