Kolejny przepis na domową wędlinę o pewnym i sprawdzonym składzie. Karczek pieczony sprawdzi się idealnie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale i na Wielkanoc czy różnego rodzaju imprezy jak imieniny, chrzciny, komunie itp. A na co dzień doskonały zamiennik sklepowych. Przepis podobnie jak ten na znaną już Wam roladę z boczku i pasztet LCHF pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest bardzo prosty a dzięki marynacie i sposobie pieczenia karczek jest soczysty, miękki i aromatyczny.

Składniki na karczek pieczony:
- 2 kg karczku wieprzowego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
majeranek - 3 ząbki czosnku
Pomieszać sól z pieprzem i natrzeć mieszanką mięso z obu stron.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim dokładnie mięso, które należy wstawić do lodówki na 3-10 godzin.
Karczek należy piec pod przykryciem np. w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce przykrywając szczelnie folią aluminiową (ostateczność bo niestety folia nie jest zdrowa).
Mięso podlać 180 ml wody (ok 1/2 szklanki.
Piekarnik rozgrzać do 200° C (termoobieg).
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Liczy się ok 60 minut na 1 kg karczku.
Przy 2 kg kawałku mięsa jest to 120 minut, z czego 20 minut w 200° C a pozostały czas w 160° C.
Karczek pieczony po wyjęciu z piekarnika pozostawić przykryty do całkowitego ostygnięcia. Nie należy go nakłuwać i nie kroić ciepłego by pozostał soczysty.
Rodzaj i ilość przypraw są opcjonalne i należy je dobrać według własnego gustu i preferencji smakowych.
Smacznego!
—
BTW całości karczku wieprzowego surowego: 2000 g, 5400 kcal, B 320 g, T 460 g, W 0 g. W 100 g: 270 kcla, B 16 g, T 23 g, W 0 g.
Karczek pieczony po przygotowaniu ma inne makro z racji tego, że część tłuszczu wytopi się podczas pieczenia i karczek straci na wadze na skutek obróbki termicznej nawet 200 g.
Dodaj komentarz