Kalafior jest bardzo popularny w kuchni LCHF, ponieważ zawiera małą ilość węglowodanów. Na ogół jest tylko dodatkiem ale tym razem w roli głównej faszerowany mięsem mielonym i pokryty plastrami wędzonego boczku. Danie nie tylko pyszne, ale i bardzo efektownie prezentujące się na talerzu dlatego idealne gdy planujecie przyjąć gości 😉
Składniki:
- 1 kg kalafiora (po usunięciu niejadalnych części czyli liści i głąba)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki soli kłodawskiej
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka + karkówka + podgardle)
- 130 g cebuli
- 1 jajko
- 10 g słodkiej papryki
- 15 dużych plastrów boczku – ok 300 g
Kalafiora oczyścić z niejadalnych części a następnie umyć.
W głębokim garnku ugotować wodę z dodatkiem soli i cukru.
Kalafiora włożyć do wrzącej wody tak aby był cały zakryty i gotować przez ok 10 minut do miękkości,ale nie powinien się rozpadać.
Ugotowanego kalafiora wyłożyć na durszlak i zostawić do obcieknięcia i wystudzenia.
W tym czasie przygotować mięso.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z mięsem mielonym.
Dodać jajko, paprykę, sól i pieprz i dobrze wyrobić ręką.
W wystudzonego kalafiora usunąć głąba a następnie wypełnić miejsce farszem.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć 3 plasterki boczku a na nich położyć kalafiora.
Pozostałą częścią farszu oblepić całego kalafiora dociskając, aby dobrze przywarł do kalafiora.
Następnie obkładamy go plastrami boczku. U mnie boczek ułożony na tzw. „plecionkę” 😉
Piec pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 200° C na termoobiegu. Odkryć na 5-10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika i zostawić przed krojeniem na 5 minut.
Smacznego!
—
BTW całości: 2490 g, 4336 kcal, B 227 g, T 368 g, W 35 g. W 100g: 174 kcal, B 9g, T 15 g, W 1,5 g.
Ale narobiłaś smaka.
Przepyszne! Niedużo roboty a robi wrażenie! Dzięki za świetny pomysł!
wyglada przepysznie, chetnie skorzystam z przepisu 😀
Tego głąba trzeba usunąć przed gotowaniem czy po ugotowaniu? 🙂
Głąba usuwamy przed gotowaniem.
Czy to ze kalafior sie rozpadl moze byc spowodowane usunięcuem głąba po ugotowaniu? Bo tak było w przepisie a teraz przeczytałam w komentarzu że jednak przed…
Zrobiłam na obiad, wyszło genialnie, głąba usunęłam po ugotowaniu trochę się rozlecial ale wszystko się skleilo mięsem. Rodzina zadowolona i najedzona. Super.
Bardzo się cieszę, że cała rodzina zadowolona i najedzona 🙂
Super danie, dzisiaj powtarzam je po raz drugi. Rodzince bardzo smakuje i wygląda ciekawie i apetycznie. Olu dziękuję, że jesteś.