Dzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta 🙂
Składniki:
- 1 kg kaczki
- 100 g smalcu gęsiego lub masła klarowanego
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 jabłka
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- zmielone ziarna kolendry
- kminek
- majeranek
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, kminkiem i majerankiem.
Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Cebulę pokroić w piórka.
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki.
Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę, wyciśnięty czosnek oraz jabłka.
Kaczkę zaszyć przy pomocy igły i nitki a następnie związać nogi.
Na wierzch wyłożyć smalec (50 g) lub pokroić masło a następnie posypać majerankiem.
Po bokach można wyłożyć obrane ziemniaki.
Piec w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce pod przykryciem w temperaturze 160 (góra-dół) przez 2 godziny.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić kaczkę jeszcze na 30 minut.
Gotową kaczkę należy podawać z dowolnymi warzywami oraz tłuszczem, który się wytopił podczas pieczenia oczywiście wliczając wszystko do makro posiłku 😉 Osobom na LCHF przypominam, że farsz pełni tu tylko rolę wzbogacenia smaku i aromatu oraz nadaniu soczystości 😉
Smacznego!
—
BTW mięsa kaczego w 100 g: 311 kcal, B 13,5 g, T 29 g, W 0 g.
Dodaj komentarz