Tym razem fantastyczny i jak zawsze bardzo prosty przepis dla wielbicieli kokosa 🙂 Jeżyki kokosowe to prawdziwa fat bomba a do tego są niezwykle szybkie w przygotowaniu, zdrowe, przepyszne i oczywiście LCHF 🙂 1 sztuka: B 1,7g, T 14g, W 3g.
Składniki na 6 sztuk:
- 60 g chipsów kokosowych
- 60 g gorzkiej czekolady min 75% (u mnie 81%) – opcjonalnie czekolada własnego wyrobu: tłuszcz, kakao i ewentualnie słodzik
- 20 g oleju kokosowego (keto, paleo, LCHF, bez laktozy) lub masła klarowanego
Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnku na malutkim ogniu mieszając aby masa nie przywarła.
Dodać chipsy kokosowe i dokładnie wymieszać.
Nakładać łyżką porcje do foremek (najlepiej silikonowych, ale mogą być też natłuszczone papierowe papilotki do muffinek).
Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości (czekolada 81% i olej kokosowy): waga 140g, 907 kcal, B 10g, T 84g, W 18g. Przy 6 sztukach wychodzi na 1 sztukę: 23,5 g, 151 kcal, B 1,7g, T 14g, W 3g.
Dodaj komentarz