Na śniadanie na ogół jemy jajka pod każdą postacią. Tym razem propozycja na podanie jajek sadzonych trochę inaczej niż tradycyjnie bo w ”chmurce” z białek. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, sycące i rewelacyjnie wyglądają na talerzu 😉
Składniki na 3 „chmurki”:
- 3 jajka
- 4 plasterki bekonu
- 2 łyżki startego drobno parmezanu
- szczypiorek
- sól kłodawska i pieprz czarny
Bekon pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
Szczypiorek drobno pokroić.
Rozgrzać piekarnik do 220*C.
Oddzielić białka od żółtek a następnie dodać odrobinę soli i ubić z nich sztywną pianę.
Żółtka umieścić każde w osobnym naczyniu. Ja zostawiam je w połówkach skorupek i wstawiam do podstawek na jajka na miękko, żeby się nie rozpłynęły.
Do piany dodać bekon, parmezan i szczypiorek a następnie delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wykładać łyżką, formując kopczyki. W środku kopczyka zrobić łyżką lekkie wgłębienie na żółtko.
Wstawić do piekarnika i piec przez 3 minuty. Wyjąć i umieścić we wgłębieniu każdej chmurki żółtko. Piec przez kolejne 3 minuty.
Gotowe jajka posypać posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem dla smaku.
Ale fajne jajka, taki pomysłowy ten przepis. Nie dużo do roboty, a jaki extra efekt. Już zgłodniałam:)
A zatem do dzieła! Smacznego 😉
Wszystko fajnie, tylko jakie jest makro i wartość kaloryczna całości ?
To po prostu jajko i boczek w ilości użytej 😉