Jajko na miękko to niby łatwe do zrobienia śniadanie a jednak nie do końca bo nie każdy potrafi je ugotować tak jak należy. Aby otrzymać idealne jajko na miękko, czyli takie z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem, należy przede wszystkim przestrzegać czasu gotowania. Ten natomiast zależy oczywiście od wielkości jajka. Małe jajko nie będzie potrzebowało tyle czasu, co duże. Rozmiary jajek oznaczane są jako S – małe, M – średnie i L- duże.
Poza wielkością jajek warto także zwrócić uwagę na ich temperaturę. Inaczej gotujemy jajko wyjęte proste z lodówki a inaczej takie o temperaturze pokojowej. Najbezpieczniej gotować właśnie takie ogrzane jajka, dlatego najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki a jeśli to niemożliwe to przed gotowaniem zagrzać je trzymając przez chwilę pod kranem z ciepłą wodą.
Aby ugotować idealne jajko na miękko należy w garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Przygotowując kilka jajek, polecam wybrać garnek z szerszym dnem by układać je obok siebie.
Jajko położyć na łyżce do zupy i delikatnie wkładać do garnka z cały czas gotującą się wodą. Jajka gotować od momentu włożenia do wody w zależności od wielkości:
- 3,5 minuty – małe jajka rozm. S
- 4-4,5 minuty – średnie jajka rozm. M
- 5-5,5 minuty – duże jajka rozm. L
Po tym czasie należy wylać wodę z garnka a jajka zalać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i uzyskać jajko na miękko.
Jajko na miękko u mnie lekko osolone solą himalajską w towarzystwie keto bułki, zieleniny i innych warzyw.
Dziekuje za podpowiedz dawno nie jadlam jajka na miekko zawsze jakos za dlugo sie gotuje, a bardzo lubie 😉
kup jajowar 35 zł i problemu brak;)
Jadam około 20 jajek na miękko tygodniowo.
Polecam zakupić tzw. JAJOWAR cena od 40 do 120 pln.
Jajka na miękko wychodzą 100 na 100%.
Jajka na twardo nie będą przegotowane, bez przykrego zapachu siarkowodoru, żółtka na twardo są pachnące, puszyste i żółte bez zielonego nalotu.