Tym razem polecam przepis na jajka faszerowane tuńczykiem, które niewątpliwie doskonale sprawdzą się na wielkanocnym stole. Oczywiście mogą one zagościć u Was nie tylko podczas świąt. To kolejna łatwa, szybka i tania przystawka sprawdzająca się na różnego rodzaju imprezach a także na co dzień. Połączenie jajek oraz ryby z warzywami daje naprawdę przepyszny efekt.
Składniki – jajka faszerowane tuńczykiem:
- 4 duże jaja (u mnie rozm M)
- 120 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym/w wodzie
- 30 g czerwonej lub żółtej papryki
- 30 g ogórka kiszonego
- 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!)
- 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie inne przyprawy jak papryka, bazylia, zioła prowansalskie itp.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (ok. 10 minut) a następnie odcedzić, przelać zimną wodą i lekko ostudzone obrać, dzięki czemu skorupka łatwiej odchodzi. Obierać delikatnie by nie uszkodzić białka, które będzie wypełniane farszem.
Paprykę umyć, suszyć, wydrążyć i pokroić w drobniutką kostkę.
Ogórka odsączyć i również drobno pokroić w kosteczkę.
Jajka przekroić wzdłuż na pół i usunąć delikatnie żółtka tak by nie uszkodzić białek.
W misce rozgnieść żółtka, dodać dokładnie odsączonego z wody tuńczyka, pokrojone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, majonez i przyprawy.
Następnie całość bardzo dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby dodać majonez i przyprawy do smaku.
Gotowe jajka faszerowane tuńczykiem polecam dodatkowo udekorować koperkiem, kiełkami, natką pietruszki lub rzodkiewką. Podawać na półmisku. Pięknie wyglądają ułożone na liściach sałaty.
—
BTW całości bez dodatków z w/w składników: 453 g, 659 kcal, B 48 g, T 48 g, W 5 g. W 100 g: 145 kcal, B 11 g, T 11 g, W 1 g.
Dodaj komentarz