Jajko to symbol nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Znajdziemy go w koszyczku ale i pod wieloma postaciami na stole świątecznym, w tym faszerowane różnymi specjałami. Znacie już te z pastą z awokado a tym razem proponuję wariant z szynką, papryką i ogórkiem. Świetnie smakują i pięknie wyglądają na stole podczas różnych uroczystości 😉
Składniki na 10 porcji (połówek):
- 5 jajek
- 150 g dobrej jakości szynki (patrz skład!)
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g ogórków kiszonych
- 50 g (2 łyżki) majonezu
- 10 g (2 łyżki) szczypiorku
- sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny mielony
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek.
Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka.
Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu.
Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Dla podbicia makro można podawać z dodatkowym majonezem lub masłem.
Smacznego!
—
BTW całości: 710 g, 1096 kcal, B 72 g, T 86 g, W 7 g. 1 połówka jajka z farszem: 71 g, 109 kcal, B 7 g, T 9 g, W 1 g.
Dodaj komentarz