Witaj na moim blogu!

JAJKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ (keto, bez glutenu)

5/5 - (4 ocen)

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą niewątpliwie doskonale smakują oraz prezentują się na przykład na wielkanocnym stole. Oczywiście mogą one zagościć u Was nie tylko podczas świąt. To kolejna łatwa, szybka i tania przystawka sprawdzająca się na różnego rodzaju imprezach a także odżywczy i sycący posiłek na co dzień. Połączenie jajek, suszonych pomidorów oraz sera feta daje naprawdę przepyszny efekt.

Składniki – jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (ok. 10 minut) a następnie odcedzić, przelać zimną wodą i lekko ostudzone obrać, dzięki czemu skorupka łatwiej odchodzi. Obierać delikatnie by nie uszkodzić białka, które będzie wypełniane farszem.

Pomidory odsączyć z oliwy i drobno poszatkować.

Jajka przekroić wzdłuż na pół i usunąć delikatnie żółtka tak by nie uszkodzić białek.

W misce rozgnieść żółtka, dodać pomidory, ser feta, majonez, posiekany szczypiorek i przyprawy.

Następnie całość bardzo dokładnie wymieszać.

Gotowe jajka polecam dodatkowo udekorować kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Pięknie wyglądają ułożone na liściach sałaty, rukoli lub innej zieleniny.

Polecam także inne przepisy na jajka faszerowane: łososiem, tuńczykiem, awokado czy szynką i warzywami.

BTW całości: 315 g, 635 kcal, B 35 g, T 48 g, W 12 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *