Czy wiecie, że w Wielkanoc należy jeść jajka, by zapewnić sobie dostatek i odrodzić siły witalne? A zatem kolejny pomysł na faszerowane jajka. Tym razem coś dla wielbicieli wędzonego łososia. Przystawka dobra na wielkanocnym stole, ale i podczas innych okoliczności – smaczna, prosta i świetnie się prezentuje.
Składniki – jajka faszerowane łososiem (10 sztuk):
- 5 jajek
- 80 g łososia wędzonego
- 75 g (3 łyżki) majonezu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- opcjonalnie serek śmietankowy lub/i chrzan
- łosoś i koperek do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek.
Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka.
Łososia i koperek drobno posiekać.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu.
Jajka faszerowane łososiem polecam dodatkowo udekorować kawałkami ryby oraz koperkiem.
Opcjonalnie można do farszu dodać serka śmietankowego (jeśli nie unikacie laktozy) lub/o chrzanu.
Jajka faszerowane łososiem dla podbicia makro można podawać z dodatkowym majonezem lub masłem.
Smacznego!
—
BTW całości w wersji bez serka, chrzanu i dodatków do przybrania: 460 g, 1068 kcal, B 57, T 92 g, W 2 g. W 1 połówce jajka (46 g): 107 kcal, B 6 g, T 9 g, W 0,2 g.
Dodaj komentarz