Na naszych talerzach często goszczą jajka faszerowane na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzają się także na święta na wielkanocnym stole lub jako przekąska podczas różnych imprez. Nie tylko pięknie wyglądają, ale i świetnie smakują a przepis jest bardzo prosty i wymaga zaledwie kilku składników.
Składniki – jajka faszerowane awokado (12 sztuk):
- 6 jajek
- 1 duże dojrzałe awokado (160 g miąższu bez pestki)
- 40 g czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g majonezu
- 1 łyżka (ok 5 g) posiekanego szczypiorku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- do dekoracji zielenina np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, bazylia itp.
Jajka ugotować na twardo.
Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.
Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem.
Dodać majonez, szczypiorek i cebulę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.
Smacznego 🙂
—
brzmi pysznie 🙂
I tak samo pysznie smakują 😉
Thank you for your blog post.Really thank you! Awesome.
Jakie to ma wartości odżywcze?
Trzeba sobie policzyć samemu tutaj akurat 😉