Sezon na jagody w pełni a zatem czas na sernik jagodowy, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i pięknym, soczystym kolorem 🙂 Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia ponieważ jest bez spodu. Stanowi idealną, lekką propozycję na letnie dni 🙂
Składniki na sernik:
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g śmietany 30%
- 250 g jagód
- opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatki:
- 200 g śmietanki 36%
- opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
- garść jagód do przybrania
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.
Twaróg, śmietanę i opcjonalnie słodzik zmiksować do połączenia składników.
Jagody umyć dokładnie pod bieżącą wodą następnie szybko sparzyć gorącą i ponownie zahartować zimną.
Umyte jagody zmiksować i dokładać stopniowo do masy serowej ciągle mieszając lub miksując.
Do szklanki z płynną żelatyną dodać łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę i ponownie wymieszać.
Tak przygotowaną żelatynę przeleć stopniowo do masy serowej i miksować do połączenia.
Przeleć do tortownicy (u mnie 20 cm) i wstawić do lodówki do stężenia (min 4 godziny a najlepiej na całą noc).
Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę. Pod koniec ubijania dodać wanilię i/lub opcjonalnie słodzik.
Ubitą śmietanką ozdobić wierzch sernika a następnie posypać jagodami.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości bez cukru: 2165 kcal, B 99,5 g, T 173,5 g, W 60 g.
Przy 8 dużych kawałkach wychodzi na 1 kawałek ok: B 12,5 g, T 22 g, W 7,5 g.
Zrobiłam dziś podwójną porcje i jest pycha:)
Czy jagody można pominąć bądź zastąpić innymi owocami/bakaliami/kokosem?:)
Bakalie w dietach LCHF nie są wskazane z racji dużej ilości cukru ale wszelkie inne owoce niskowęglowodanowe jak najbardziej czyli jagody, maliny, truskawki, poziomki, porzeczki czy borówki 🙂
Jakiego twarogu sernikowego używasz do tego przepisu??
Nie chcę reklamować żadnej marki ale patrz na skład żeby nie zawierał żadnych zagęszczaczy i zbędnych dodatków typu mączka, skrobia itp.
Czy mozna uzyc mrozonych owocow?
Wprawdzie nie robiłam nigdy z mrożonych ale myślę że po rozmrożeniu i odsączeniu można zaryzykować.
ile dodać erytrytolu do masy i śmietanki żeby było słodkie ? 🙂
Jagoda to kwestia bardzo indywidualna i zależy od preferencji smakowych każdej osoby więc trzeba próbować i dosładzać w razie potrzeby 😉
Sernik rewelacyjny pychotka :))
Cieszę się że przypadł do gustu i niech idzie na zdrówko :*