Przepis na halloumi w sosie paprykowym powstał przez przypadek, gdy pewnego dnia zabrakło nam w domu jajek. Miałam już przygotowany wcześniej sos na shakshukę i tym razem jako dodatek zamiast jaj posłużył ser halloumi. Od tamtej pory często gości w moim menu. Smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie na ogół jadam na śniadania, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki, to sprawdzi się również na obiad czy kolację.
Składniki – halloumi w sosie paprykowym
- 100 g sera halloumi
- 40 g papryki czerwonej
- 40 g papryki żółtej
- 20 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pomidorów krojonych bez skórki
- 10 ml oliwy z oliwek extra virgin
- mielony kmin rzymski
- sól kłodawska
- pieprz czarny mielony do smaku
- słodka papryka
- ostra papryka
- natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra do posypania
Przygotowanie
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę a po 2-3 minutach paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać pomidory z puszki.
Całość dusić przez kilka minut mieszając co jakiś czas, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz kminem.
Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji.
W sosie zrobić dołek, w którym należy ułożyć ser i podsmażyć go na złoty kolor.
Patelnię zdjąć z ognia.
Halloumi w sosie paprykowym polecam podawać z siekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.
Makro a także wielkość porcji w zależności od zapotrzebowania, etapu oraz celu diety należy dopasować indywidualnie, zmieniając ilość poszczególnych składników. Tutaj wersja redukcyjna dla osób zaadaptowanych, czyli posiłek z większym udziałem białka i węglowodanów oraz mniejszym tłuszczu.
—
BTW całości: 315 g, 467 kcal, B 25 g, T 35 g, W 12 g.
Dodaj komentarz