Halibut w sosie paprykowym to jeden z wielu przepisów na moją ulubioną rybę. Halibut jest nie tylko pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy . Bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B oraz białko. Zawiera również składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen. Niewątpliwie jest to przepis niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Z pewnością poradzą sobie z nim także osoby, które nie lubią lub nie potrafią gotować. Halibut z tego przepisu jest delikatny, miękki i soczysty, natomiast sos paprykowy wyraźny w smaku i bardzo aromatyczny. Podsumowując, zdrowy, pyszny, lekki i szybki, czyli idealny obiad!
Składniki – halibut w sosie paprykowym
- 600 g filletu z halibuta bez skóry
- 120 g papryki żółtej
- 120 g papryki czerwonej
- 120 g papryki zielonej
- 6 ząbków czosnku
- 100 g cebuli
- 400 g pomidorów bez skóry
- 40 g oliwy z oliwek
- sól kłodawska
- pieprz czarny
- szczypta papryki słodkiej mielonej
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej
- bazylia suszona
Przygotowanie
Oto krótki filmik z przygotowania halibuta w sosie paprykowym.
Przygotować patelnię 18-20 cm – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę z czosnkiem.
Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości, ale uważając by jej nie rozgotować.
Następnie dodać pomidory, rozdrobnić je lub użyć krojonych.
Całość przyprawić do smaku i dusić jeszcze przez kilka minut.
W tym czasie rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
Na gotowym sosie wyłożyć kawałki halibuta, posypując na wierzchu papryką i bazylią.
Patelnię wstawić (bez rączki lub z uchwytem owiniętym folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół termoobieg)i piec przez 20-25 minut.
Halibut w sosie paprykowym doskonale komponuje z gotowanymi warzywami na przykład z brokułem, kalafiorem, cukinią czy fasolką szparagową. Oczywiście wszelkie dodatki należy wliczyć do makro.
—
BTW całości: 1510 g, 1730 kcal, B 95 g, T 129 g, W 40 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: B 24 g, T 32 g, W 10 g.
Dodaj komentarz