Witaj na moim blogu!

HALIBUT W JAJECZNEJ PANIERCE (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja)

Oceń ten przepis

Bardzo lubię ryby i każdego gorąco zachęcam do ich spożywania. Niewątpliwie stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3. Ponadto znajdują się w nich witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Staram się serwować ryby na różne sposoby, a to jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów. Halibut w jajecznej panierce bez glutenu i laktozy wymaga jedynie 3 składników i kilku minut na przygotowanie. Ekspresowy, a do tego smaczny i zdrowy. Jednym słowem idealny! Wystarczą odpowiednie dodatki pod indywidualne makro i posiłek gotowy. Doskonale sprawdzi się nie tylko na keto, ale też jako pomysł na rodzinny obiad. Dzieci wręcz uwielbiają tak przygotowaną rybę! Polecam także moje inne przepisy na ryby!

Składniki – halibut w jajecznej panierce

Przygotowanie

Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Z jajka, soli, pieprzu i opcjonalnie innych przypraw przygotować płynną panierkę. W tym celu należy wszystkie składniki dokładnie roztrzepać widelcem.

Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane. Następnie każdy płat ryby zanurzać w jajecznej panierce i wykładać na gorący tłuszcz. Obsmażać na rumiano ok. 4-5 minut z każdej strony. Jeśli kawałki są grubsze polecam smażyć dłużej by ryba nie była surowa w środku.

Usmażoną rybę podawać z ulubionymi dodatkami dopasowując je do modelu odżywiania oraz celu dietetycznego. Jeśli liczysz makro, to wszelkie dodatki należy oczywiście doliczyć.

BTW całości bez dodatków: 840 g, 1826 kcal, B 110 g, T 150 g, W 0 g.

Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 457 kcal, B 28 g, T 38 g, W 0 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *