
Gulasz z mięsa mielonego z warzywami to bardzo szybkie i proste danie jednogarnkowe. Smaczne, aromatyczne a do tego niezwykle sycące. Doprawiony ostrzejszymi przyprawami znakomicie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako rozgrzewający posiłek. To kolejny doskonały pomysł zarówno dla osób na adaptacji, jak i redukcji czy stabilizacji wagi. Wystarczy tylko dobrać odpowiednią porcję i ewentualnie dodać tłuszczu pod indywidualne makro. Sprawdzi się też jako rodzinny obiad także dla osób nie będących na keto. Taki gulasz na bazie mięsa indyczego oraz oliwy z oliwek, czyli z udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych można łączyć z węglowodanami w postaci kaszy, makaronu itp. Jednym słowem jest to danie uniwersalne i idealne dla każdego!
Składniki – gulasz z mięsa mielonego z warzywami
- 1 kg mięsa mielonego indyczego
- 200 ml oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 500 g pieczarek
- 700 g cukinii
- 200 g papryki żółtej
- 200 g papryki czerwonej
- 680 g passaty pomidorowej 100%
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- papryka słodka mielona
- oregano
- zioła prowansalskie
- inne ulubione przyprawy np. chilli w wersji bardziej pikantnej
Przygotowanie
Oliwę rozgrzać w dużym garnku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę a czosnek po obraniu wycisnąć przez praskę.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i zeszklić cebulę.
Po chwili dodać mięso i całość przesmażyć.
Cukinię obrać i pokroić w większą kostkę.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać.
Paprykę wydrążyć z pestek i także pokroić w kostkę.
Do podsmażonego mięsa dodać przygotowane warzywa. Całość wymieszać, przyprawić i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Po tym czasie gdy warzywa już zmiękną dodać passatę pomidorową, wymieszać, doprawić do smaku i dusić ok 15-20 minut.
Gotową porcję na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
Gulasz z mięsa mielonego z warzywami polecam podawać jako samodzielne danie lub z makronem koncjac natomiast rodzinie czy znajomym z dodatkami typu kasza, ryż lub makaron.
Jeśli lubicie dania jednogarnkowe to polecam także węgierski gulasz wołowy, gulasz z jelenia, gulasz z dzika czy wieprzowy gulasz curry.
—
BTW całości: 3680 g, 3574 kcal, B 234 g, T 246 g, W 100 g.
Dzieląc na 8 porcji, 1 porcja: 447 kcal, B 29 g, T 31 g, W 12 g.
Dodaj komentarz