Sezon na szparagi w pełni więc korzystajcie bo potrwa tylko kilka tygodni. Będę zatem dzieliła się z Wami przepisami z ich wykorzystaniem ponieważ są skarbnicą witamin i składników mineralnych (wit C i E, wapń, fosfor, potas, beta-karoten, kwas foliowy, asparagina, glutation, błonnik, inulina) a do tego są smaczne, łatwe w przygotowaniu i uznaje się je za afrodyzjaki. Najpierw jednak krótka instrukcja jakie szparagi wybrać, jak je przechowywać, przygotować i oczywiście ugotować.
Wybór szparagów
Należy wybierać szparagi jędrne i bez zielonych przebarwień. Powinny stać w wodzie tak by ich dolne końcówki nie były wysuszone. Najlepsze są takie grubości ok 1 cm. Zbyt grube szparagi nie będą smaczne a z kolei przy zbyt cienkich w przypadku białych po obraniu mało zostanie do zjedzenia 😉
Zielone szparagi wystarczy jedynie pozbawić twardych, zdrewniałych końcówek odcinając lub przełamując je na wysokości ok 1/3 od dołu. Przy świeżych warzywach będzie to ok 2 cm a przy starszych do 5 cm.
Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone dlatego poza odcięciem końcówek należy je dodatkowo obrać obieraczką do warzyw (pomijając główki).
Gotowanie szparagów
Do gotowania szparagów najlepiej użyć specjalnego wysokiego i wąskiego garnka by warzywa gotowały się na stojącą z główkami ponad wodą, dzięki czemu zmiękną pod wpływem pary wodnej. Jeśli jednak nie mamy takiego garnka, sięgamy po zwykły garnek ale nie aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco.
Wodę do gotowania należy osolić (do białych nie dodajemy soli) i odrobinę osłodzić. Opcjonalnie można dodać odrobinę masła. Gotując szparagi na stojąco należy je związać nitką aby stały i równomiernie gotowały się. Szparagi gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Gotując warzywa na leżąco nie trzeba ich przykrywać. Zielone szparagi należy gotować ok. 10 min, a białe ok. 15 min. Czas gotowania zależy także do grubości szparagów i warto sprawdzać ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.
Przechowywanie szparagów
Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce. Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.
Mrożenie szparagów
Przed mrożeniem szparagi należy obrać i dopiero zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy gotować je bez uprzedniego rozmrażania.
Witam,
a czy nie prościej przygotować je na parze ?
pozdrawiam .
Piotr
Jeśli ktoś ma parowar lub garnek do gotowania na arze to owszem może ale trzeba dużo dłużej je gotować.
ja tam gotuję max 5 min na parze w takim wachlarzyku z ikei – młode zielone szparagi – i są ready, pionowo i w wodzie nie próbowałam
Ja lubię też takie na wpół surowe podsmażane 🙂
Jeśli ten wachlarzyk jest z aluminium, to lepiej nie. Są bambusowe „wkładki” do gotowania na parze. Myślę, że zdecydowanie zdrowsze.
polecam podsmazone na maselku z odrobina soli himalajskiej i pieprzu zielonego 🙂
Pyszności 😉