Golonka z wolnowaru to pierwsze danie jakie zrobiłam w moim urządzeniu CrockPot. Znakomita na LCHF i bardzo przez naszą rodzinkę lubiana. Wstawiłam ją na noc i „robiła się sama” kiedy my smacznie spaliśmy. Mimo, że golonka wieprzowa pojawiała się u nas do tej pory w różnych wersjach (pieczona oraz gotowana i pieczona), to zdecydowanie ta wolnogotowana wygrywa! Wyszła idealna, przepyszna, krucha, delikatna i soczysta. Kolejnym razem przepis nieco dopracowałam, podsmażając golonkę przed gotowaniem by skórka była przypieczona i był to strzał w dziesiątkę!
Składniki – golonka z wolnowaru:
- 3 golonki wieprzowe po ok 500-700 g/szt.
- 100 g cebuli
- 200 g marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżka majeranku
- 10 ml oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szklanka wody
Golonki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ewentualnie opalić nad ogniem jeśli mają włoski.
Mięso lekko ponacinać nożem a następnie przygotować mieszankę przypraw: soli, pieprzu, papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku i majeranku.
Gotową marynatą natrzeć mięso wcierając ją także dokładnie w miejscach nacięć.
Golonki wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek a następnie przyrumienić na nim golonki obsmażając każdą stronę.
Podsmażone golonki umieścić w wolnowarze.
Cebulę obrać i pokroić w piórka a marchewkę na kawałki ok 2-3 cm długości.
Warzywa wyłożyć pomiędzy golonkami, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Do wolnowaru wlać ¾ szklanki wody lub bulionu.
Golonka z wolnowaru wymaga gotowania pod przykryciem przez 8 godzin w opcji „low” lub 5 godzin – na „high”.
Tak przygotowana golonka z wolnowaru wychodzi soczysta, miękka i krucha w środku, ale ma przypieczoną skórkę, czyli jest taka jak lubię.
Golonka w wolnowaru znakomicie komponuje się z ogórkami lub kapustą kiszoną.
—
BTW golonki ze skórą w 100 g: B 17 g, T 15 g, W 0 g.
Czy wolnowar przez noc stoi na właczonym ogniu?
Tam nie ma ognia tylko jest podłączony do prądu przez te ileś godzin.
nie ma węgli? a co z węglami z marchewki i cebuli, nawet jeśli się ich nie zjada czy soczki nie przechodzą do golonki?
Takie wyliczenia tylko laboratoryjne 😉 Podałam zatem makro samej golonki, ale zapewniam że to śladowe ilości 😉
zauwaz ze gotowana marchewka ma wiecej wegli niz surowa (na dodatek wegle zlozone przechodza w wagle zwykle – prostszy cukier) zastanawiam sie jakby to wyszlo jakby dodac pol kilo kapusty kiszonej zamisast marchewki a cebule cala wrzucic opalona to smaku i wyrzucenia…
Nie popadajmy w skrajności 😉 Warzywa do wywaru są bezcenne i nie trzeba ich jeść podobnie jak w rosole 🙂
Witam
Zrobiłam golonkę zgodnie z przepisem,po 8 godzinach low ,golonka twarda, niezjadliwa,dodatkowo 3.5 Godzin high, golonka twarda niezjadliwa,kolejne 3.5 godzin high golo ka twarda, marchewka twarda, cebula gumowate, reasumując 15godzi n( 8 low plus 7 high) golonka twarda, warzywa również, co Zrobiłam nie tak ?
Może masz popsuty wolnowar? Po 8 godzinach low mięso rozpada się samo a po 15 to już nie wiem co by było 😉